Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

20 filmprosjekter får tilskudd på 2,25 millioner

NB! Artikkelen er flere år gammel!

I den første tildelingsrunden i 2015 vedtok styret i Viken Filmsenter AS i styremøte 24. mars å gi tilsagn om totalt 2.250.000 kroner fordelt på 20 prosjekter. Det ble registrert 68 søknader i årets siste søknadsrunde, med et samlet søknadsbeløp på kr. 11 339 473.

Det er fortsatt et høyt antall søknader i regionen; på nivå med siste søknadsrunde i 2014. Fra og med 2015 er det åpnet for mulighetene til støtte til lengre formater; dette har i lengre tid vært etterspurt av bransjen i regionen. Bransjen kan nå søke tilskudd til dokumentarserier og manusutvikling for langfilm. Av de 68 søknadene var allerede nå 12 rettet mot manusutvikling for langfilm. Dette er en spennende, men også krevende, utvikling for filmsenteret og bransjen i regionen. Vi vil fokusere nærmere på muligheter og utfordringer som ligger i dette i våre aktiviteter videre gjennom året.

Det er en forholdsvis jevn fordeling mellom antall søknader om utviklings- og produksjonsstøtte til formatene kortfilm- og dokumentarfilm. Vi har i denne runden ønsket å prioritere produksjonsklare prosjekter, og godt over halvparten av tilskuddene i denne runden går til produksjon. Vi opplever det som viktig å bidra til ferdig produserte filmer for bransjen i regionen.

Tidligere eller nåværende deltakere fra Viken Akademiet er representert med 12 søknader der alle fylker er representert. Det er en markert økning fra forrige runde, og 5 av disse søknadene innstilles til støtte. Vi mener dette er et tegn tegn på at innsats for talentutvikling og veiledning gir kvalitetsmessig uttelling.

45% av prosjektene som innstilles til støtte har kvinnelig regissør, som er omtrent på samme nivå som ved forrige runde. Ser man alle søknadene samlet, er kvinneandelen 29%.

Filmkonsulent Tone Johnsen har stått for den kunstneriske og faglige helhetsvurderingen av prosjektene, med rådgivning fra daglig leder. Til neste søknadsrunde og framover vil det være Kalle Løchen som overtar som filmkonsulent.

Neste søknadsfrist er 30. april 2015. Nærmere informasjon kommer.

Produksjonstilskudd

 Kortfilm

Hvite firkanter
Vinland good stories, regissør, Rebecca Figenschau, produksjon kortfilm, tildelt 75 000.
Det er siste skoledag for ni år gamle Kasper. Han prøver å slippe å ta farvel med alt det kjente og kjære. En kortfilm om barns følelsesliv.

Hit em up
Frokost Film, regissør Thea Hvistendahl, produksjon kortfilm, tildelt 150 000.
I tivoliets forførende landskap oppdager Naomi (10) at farens nye familie truer plassen hennes. Hun tar opp kampen for å forsvare den.

Norsk Skog
Yesbox productions, regissør Guro Ekornholmen, produksjon kortfilm, tildelt 250 000.
I Norsk skog følger vi Rebekka (16) som har lengtet etter at broren Ola (20) kommer hjem fra et år med reising verden over. Har hun hatt et urealistisk bilde av deres forhold eller har de gått fra å være barn til å bli voksne? Gjenforeningen blir ihvertfall ikke helt slik Rebekka hadde håpet.

Dokumentar

Holleia
Naturbilder, regissør Torgeir B. Lande, produksjon dokumentarserie, tildelt 200 000.
En annerledes naturfilm der klassiske natur- og dyreopptak blandes med fiksjonære elementer – gjennom tankene og opplevelsene til en tenkt Skogmann, som observerer Keiserens vekst og fall på tiurleiken og det vakre, men mystiske Trolltjernet i Holleia.

Good morning Transnistria
Antipode films, regissør Fabien Greenberg, produksjon dokumentar, tildelt 285 000.
Good Morning Transnistria portretterer den selverklærte, isolerte staten Transnistria – geografisk inneklemt mellom elven Dniestr i Moldova og Ukrainas vestlige grense – gjennom den forsiktige, dagdrømmende skolelæreren Oxana Iuzu (36), og den frittalende, rebelske gravsteinsselgeren Victor (50).

Malis Mamma
Skofteland Film, regissør Mali Finborud Nøren, produksjon dokumentar, tildelt 150 000.
Malis Mamma er en film som utforsker forutsetningene for våre livsvalg. Er det kun opp til deg selv hvilket liv du vil skape – eller er kvinner mindre interessert i og egnet til å utøve kunst enn sine mannlige kolleger?

Sannheten på bordet
Skagerak Film, regissør Ola Wahlberg, produksjon dokumentar, tildelt 250 000.
Dokumentaren følger forfatteren og samfunnsaktivisten Niels Chr. Geelmuyden i hans jakt på hvorfor mat kan gjøre mennesker syke. Geelmuyden møter både motstandere og tilhengere og gjennom denne filmen får publikum en dypere innsikt i hva slags strukturer som styrer vår matvareproduksjon og mulige alvorlige konsekvenser av dette.

Utviklingstilskudd

Kortfilm

Pappa
Eldorado Film, regissør Atle Blakseth, utvikling kort animasjon, tildelt 100 000.
Pappa er en vill og vakker film om alle som har lengta etter faren sin. Pappa skal bli en appellerende og aktuell animert kortfilm for barn, med masse tullete og ville actionfantasier godt forankret i en tolkning av hvordan et barn kan oppleve det å savne noen. Vårt håp er at filmen kan bidra til å gjøre det litt lettere for de barna som kanskje er i samme situasjon, ved å gi dem en trøst i at savn er en naturlig følelse.

Bauta
Klikkmonster, regissør Morten Haslerud, utvikling kortfilm, tildelt 25 000.
Rogers far var alltid en bauta i Rogers liv. Nå kjenner han ikke lenger igjen sin egen sønn. Et prematurt rollebytte oppstår når unge Roger må være den voksne beskytter, bautaen, for sin stadig mer infantile far. Hvem er vi for hverandre dersom minnene våre forsvinner?

Eksplosjoner i hjertet
Maha film Marte Hansen, regissør Yenni Lee, utvikling kortfilm, tildelt 50 000.
Eksplosjoner i Hjertet er et sårt og vakkert drama om å være ensom tvilling.

I Gode og Onde Dager
Maha film Marte Hansen, regissør Christina Lande, utvikling kortfilm, tildelt 25 000.
I Gode og Onde dager er en sår og tidvis humoristisk fortelling om det pensjonerte ekteparet Arne og Ragna, som egentlig burde ha gått fra hverandre for lenge siden.

Gutten er sulten
Kenneth Karlstad videoproduksjon, regissør Kenneth Karlstad, utvikling kortfilm, tildelt 50 000.
Gutten Er Sulten er et kortfilmprosjekt i utviklingsstadiet. Historien tar for seg en sytten år gammel gutts kaotiske søken etter kjærlighet og identitet i et belastet miljø i Sarpsborg, ved begynnelsen av tusenårsskiftet.

Dokumentar

”1035”
Ataya film production, regissør Mohamad Ataya, utvikling dokumentar, tildelt 50 000.
Hazem Alhamwi har en visjon og det er å skape 1035 bilder, stille de ut og gi de bort i Berlin. Alhamwi er Syrisk kunstner og kulturarbeider og har siden 2013 bodd i Berlin som flyktning. Gjennom disse 1035 bildene vil han skildre det syriske folkets håp, der 9,5 millioner av en befolkning på 17 millioner nå har flyktet. Ved å gi bort disse bildene håper Alhamwi å skape oppmerksomhet og håp i sitt eksil i Berlin. Filmen skal følge Alhamwi i denne prosessen.

Lobotomert
Alfred Film, regissør Silje Bürgin -Borch, utvikling dokumentar, tildelt 50 000.
Lobotomert forteller historien til en kvinne som har blitt lobotomert og tvangssterilisert. Nå, 60 år senere, er hun og sønnen klar til å fortelle historien.

Rundt neste sving
Ten Thousand Images, regissør Runar J. Wiik, utvikling dokumentar, tildelt 60 000.
Da sykkelentusiasten Knut ble lam, ga han ikke opp håpet. Vi følger ham på vei mot legevitenskapens store gjennombrudd der stamceller kan bli hans redning.     

The nun and the tree
Integral film og litteratur, regissør Mary Hasavari, utvikling dokumentar, tildelt 80 000.
Å være en buddhistisk nonne (Bhikkhuni) i Thailand er forbudt. En dame bestemte seg for å bli ordinert likevel, på tross av systemet. Venerable Dhammananda protesterte mot systemet og bestemte seg for å bli nonne uansett. Hun er nå Thailands første Theravada-nonne. Filmen følger henne gjennom et år.  

Nowhere to hide
Ten Thousand Images, regissør Zaradast Ahmed, utvikling dokumentar, tildelt 200 000.
Historier om overlevelse i en verden der krig er blitt det normale, fiender er usynlige, og intet gjemmested er trygt. Dette er det nye Irak.

Langfilm

Morgenfugl og Murmeldyr
Mikrofilm, regissør Anette S. Helland, utvikling langfilm, tildelt 80 000.
Utvikling av kinofilm for de aller minste, med Morgenfugl og Murmeldyr og lille Mathilde på sommerferie. Eventyrlig og fantasirik langfilm med kombinasjon av animasjon og live action.

Zanzibar Forever!
Eldorado Film, regissør David Reiss-Andersen, utvikling langfilm, tildelt 80 000.
En roadmovie om et danseband som gjenforenes. En film om tapt verdighet.

Excuse all the blood
Film Farms, utvikling langfilm, tildelt 40 000.
Jon (16) starter metal-bandet Black Hammer – men han blir tiltrukket av mørkere musikk, og dropper vennene og bandet sitt, for å bli med i det rivaliserende og populære bandet Necrofuck. Filmen er basert på virkelige hendelser da en ny sound ble skapt i 1990 og ”Black Metal” erobret verden.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.