Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

300.000 til utvikling av to dokumentarfilmer

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Valget falt denne gangen på en unik identitetsreise og en internasjonal politisk sportsdokumentar, med både en dokumentar-regidebutant og en gjenganger. Begge i spennende og lovende produsentsamarbeid.

Det er i forkant av tildelingen behandlet seks svært engasjerende utviklingssøknader. Tildelingene er basert på en gjennomgang, vurdering og prioritering gjort av film- og spillkonsulent Jan Dalchow. Utviklingstilskuddene ble tildelt 29. august. Det er i tillegg tildelt to xpresstilskudd på tilsammen 50.000 kroner i august.

SAMBA-LARS av regissør Lars Nerdal
Antipode Films AS ved produsentene Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg er tildelt 150.000 kroner.

Om prosjektet
Som gutt er Fernando Batista de Sousa vitne til at moren skyter en annen kvinne. Derfra tar livet nye vendinger. Som 7-åring blir Fernando adoptert fra Brasil til Norge. Han havner hos familien Nerdal i Mo i Rana. Fernando blir Lars. Nå skal Lars ta et oppgjør med egen identitet, et oppgjør han har utsatt lenge.

Konsulentens vurdering
Med denne personlige feelgood-dokumentaren (med klangbunn av dypt alvor) om kjernen i et menneske, og de ulike lagene i vår mangefasetterte identitet regi-debuterer Lars Nerdal etter lang fartstid som klipper. Produsent Bård Kjøge Rønning oppdaget Lars Nerdal og prosjektet hans da han vant pitchekonkurransen under Nordic/Docs i mai 2018. De deler det litt «odde» filmblikket. Det er duket for et spennende samarbeid, og en dokumentar litt utenom det vanlige som ønsker å engasjere et bredt publikum. (”Tore på sporet” på speed.)

 

THE GREEN TEAM av regissør Adel Khan Farooq
Stray Dog Productions AS ved produsent KriStine Ann Skaret er tildelt 150.000 kroner.

Om prosjektet
«The Green Team» er en film med karakterdrevne historier om drømmer, tap og seire på gressmatta, på et bakteppe av økonomisk maktspill. For det pakistanske landslaget er spillet som foregår på banen overstyrt av at en maktkamp der penger og status er viktigere enn ferdigheter med ballen.

Konsulentens vurdering
Et utrolig spennende prosjekt, en politisk sportsdokumentar, fra et land hvor ikke alle ønsker å være korrupte, men hvor systemet er laget slik at man må være det.

Igjen går regissør Adel Khan Farooq løs på lukkede miljøer. Sammen med den veletablerte produsenten KriStine Skaret vil han bruke fotballsituasjonen i Pakistan til å vise hvordan korrupsjonen fungerer i praksis og hvordan dette går utover de mest sårbare i samfunnet. Blant annet ved å følge den pakistanske fotballpresidenten Faisal Saleh Hayat og spillere som forteller personlige historier fra gressmatta. Prosjektet har unik tilgang til aktørene, et stort internasjonalt potensial, og en veldig lovende produsent/ regissør konstellasjon. De er godt forberedt på et langt løp fram mot en lansering opp mot WM i 2022.

 

Det er tildelt to xpresstilskudd i august.

For å kvalifisere til denne ordningen, må det være ytre tidsfaktorer og/eller spesielle hendelser som er avgjørende.

Vi er opptatt av at Xpress ikke skal være en erstatning for normal saksbehandling i Vikens andre tilskuddsordninger, men for å kunne sikre viktige opptak på kort varsel eller i tilfeller hvor tilgangen er spesielt begrenset. Les mer om ordningen her

Prosjektene som er tildelt xpresstilskudd er:

BYGEHOMO av Julie Lunde Lillesæter og Julia Dahr
Differ Media er tildelt 30.000 kroner til dokumentaren «Bygdehomo».
Julie Lunde Lillesæter og Julia Dahr står bak manus, regi og produksjon.

Om prosjektet
Når skeive vender tilbake til hjembygda for å delta i Norges første Bygdepride, møter de høylytte protester fra en lokal menighet.

Filmen følger 52 år gamle Bjørn-Tore som flyttet fra Volda for å leve friere som homofil i storbyen. Nå vender han tilbake til hjembygda for delta i Norges første Bygdepride, og han har blandede følelser til å skulle gå i parade på stedet han en gang opplevde mange fordommer. Når en lokal menighet tar til gatene i frykt for at homobevegelsen skal påvirke fremtidige generasjoner, vekkes sterke følelser i opptaktene til paraden.

 

DET NYE KLÅSTADSKIPET GJENNOM RUSSLAND TIL MIKLAGARD FOR FRED av Ann Coates

Coates productions er tildelt 20.000 kroner til dokumentarprosjektet og med seg har hun klipper Gry Marhaug og Knut Halmrast på lyddesign og musikk.

Om prosjektet
En fullskala kopi av et handelsskip som forliste ved Larvik i 989, er klar for sjøsetting og rigging i Tønsberg. Om to år legger det nye Klåstadskipet ut på et fredstokt gjennom Russland og Europa over fem sesonger. 2150 medseilere har meldt seg som mannskap på deler av turen. Vi følger rekonstruksjonen av skipet og toktet 9000 km til gamle Miklagard (Istanbul), på leting etter felles vikinghistorie, erkjennelse og vennskap.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.