Helgen 22-23. august møtes deltakerne i Viken Akademiet 2014/2015 for siste gang med premierevisning på Filmens hus lørdag og avslutning på søndag.
Årets utgave av talentordningen har bestått av alt fra verksted i interaksjonsteknikk med Gianluca Iuimento fra Teaterhøgskolen til ledelsesworkshop med Jonas Aakre. Det har også vært foredrag med blant andre billedkunstner Lotte Konow Lund, dansekoreograf Katrine Kirsebom, fotograf Bernt Eide, regissør Jakob Rørvik og spillefilmkonsulent Wibecke Rønseth.
Mellom de ulike samlingene og verkstedene har det vært felles prosjektutviklingsdager og individuell manusveiledning. ??I siste halvdel av året har deltakerne stått for en kortfilmproduksjon hver som vises på Filmens hus førstkommende lørdag.
En av de er Petter S. Holmsen fra Bærum, som kom fra filmstudier i New York før han ble en del av Akademiet:
– Viken Akademiet har gitt meg muligheten til å prøve, feile og lære mer om meg selv som filmskaper. Jeg har fått en arena der jeg kan angripe filmmediet fra forskjellige kreative utgangspunkt. Det var ikke bare manusworkshop med en manusforfatter men det var i tillegg teori om stillfoto, kunstfilosofi, dans, fargelære osv. Dette ledet til en mye mer leken tilnærming til filmmediet, og det var veldig gøy å se hvordan denne lekenheten og nye kunnskapen var med å utvikle og komplimentere kortfilmprosjektet jeg utviklet i løpet av året.
De aller fleste deltakerne i Viken Akademiet har allerede vært gjennom en to- eller treårig filmutdannelse. Pia Louise Edvardsen fra Akershus, som har gått på Nordland kunst- og filmfagskole trekker frem dette som noe av det viktigste hun har erfart:
– Hvis jeg skulle stått på bar bakke etter skolen uten støtten fra Vikenakademiet hadde det nok vært vanskeligere å finne en måte å komme i gang på på egen hånd – det ser jeg jo også på mange av de jeg gikk i klasse med – det er vanskelig å faktisk komme ut i produksjon uten et støtteapparat.
– Jeg har også virkelig likt (og tidvis hatet) skriveprosessen og arbeidet frem mot manus – alle de forskjellige teknikkene vi lærte av veilederne har vært utrolig morsomme og fine å jobbe med, forteller Pia.
Christina Lande fra Fredrikstad, som har filmutdannelsen sin fra Westerdals, utdyper:
– Det har vært helt uvurderlig å ha en egen veileder og mentor gjennom året. Ikke bare har jeg fått veiledning på prosjektene mine, jeg har også fått personlig veiledning som filmskaper, og sist, men ikke minst føler jeg at jeg har fått en veldig god venn jeg vil holde kontakten med videre.
En av målsettingene med programmet har vært å utvikle deltakernes nettverk, og med det styrke filmbransjen I Viken-regionen og legge grunnlaget for varige samarbeid. Øivind Næss fra Kongsberg, som har studert filmregi ved USC i California, sier følgende:
– Viken Akademiet har betydd ekstremt mye i forhold til nettverket mitt. Før Viken Akademiet kjente jeg ikke så mange. Nå kan vi bruke hverandres forbindelser, og vil ikke ha vanskeligheter med å samle en stab til fremtidige prosjekter.
Viken Akademiet 2014/2015 har bestått av: Øivind Næss, Christopher Stensli, Petter Holmsen, Iselin Saga, Pia Louise Edvardsen, Marte Hansen, Rebecca Figenschau, Sebastian Søgård og Emil Alexander Jensen.
Kull 3 av Viken Akademiet starter opp høsten 2016, med søknadsfrist april/mai 2016.