Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Danske Freddy Neumann, kommunikasjonsstrateg, var gjest hos oss i forrige uke.

NB! Artikkelen er flere år gammel!

–  Jeg forstår ikke at en kattekilling video på Youtube kan få 88 millioner seere, når en fremragende og prisvindende dokumentarfilm kun bliver set af 25.000 mennesker. Denne undren og irritation vil forfølge mig til mine dages ende!

 

Filmsenterets utviklingsprogram for dokumentarfilm, «Veier ut av Viken» , hadde sin 4. samling forrige uke. Denne gangen var  kommunikasjonsstrateg Freddy Neumann fra Danmark med som foredragsholder. Han ga også individuell veiledning til de de syv prosjektene som deltar.

Her er noen av hans tanker og svar på et utdrag av spørsmålene han fikk mens han var her:

 

Hva er det som kjennetegner det nye visnings-landskapet for dokumentarfilm?

– Vi har taget hul på en ny ‘æra’ på godt og ondt, flowkanalerne skifter fokus og de cinematiske dokumentarfilm vil blive sjældne at finde på de traditionelle platforme.  Jeg tror på, at vi vil se et helt nyt netværk af platforme dukke op og snart bliver bl.a. teleudbyderne vores primære visningsplatforme. I takt med at visnings-landskabet ændrer sig, så ændres også vores finansieringsmuligheder.

Hvordan kan dokumentarfilmskapere tilpasse seg/dra veksel på dette nye landskapet for å få filmen ut ?

– Det er nødvendigt, at vi ikke sidder og venter på at platformene opstår. Vi skal være med til at udvikle platformene og vinduerne,  hvis vi ikke er aktive i udviklingen bliver den kunstneriske cinematiske dokumentarfilm taberen i kampen om seerne/brugerne.

Hva er læringen av det kommende diskursskifte?

– Vi har det publikum som vi har gjort os fortjent til! Tiden hvor vi kunne stole på at vores film vil finde sit publikum pr. automatik er forbi. Hvis vi ikke tager publikum alvorligt og inkluderer dem i filmens DNA, så kan vi droppe enhvert håb om nogensinde at få et publikum.

Kan du si hva du mener med filmens kjerneverdi og hvorfor er det viktig å tydeliggjøre denne tidlig i utviklingsprosessen?

– Filmens kerneværdier har samme betydning for filmens udvikling, som det fire verdenshjørner på kompasset.  At kenne filmens kerneverdier gir styringsredskaber og toner hele filmen. De er dynamiske og forandrer sig i nuancer under filmens tilblivelse.

Hva kjennetegner dokumentarfilmpublikummet, og hvordan kan det utvides?

– Dokumentarpublikummet er gudskelov mangfoldigt, men takket være de veluddannede urbane 30+ årige kvinder, så har vi en publikumsgruppe, som vi næsten altid kan regne med.

Ved at fortsætte med at have et fokus på filmens outreach og impact, og erkjennelsen av at arbejdet med at række ud til publikum sker allerede under filmens udvikling.

 

 

 

 

Er du nysgjerrig på hvilke prosjekter som deltar i årets utgave av utviklingsprogrammet Veier ut av Viken, kan du lese om de HER.

Om Freddy Neumann
Freddy er dansk og arbeider med utviklingen av både danske og internasjonale filmprosjekter. Han er spesialist i kommunikasjonsledelse, og den strategiske kommunikasjonsprosessen som ligger forut for filmens møte med sitt marked og publikum. Han er gjesteforeleser og konsulent på utviklingsworkshops og filmprosjekter i Europa, og er tilknyttet bl.a. Dok.Incubator og IDFAs ekspertkorps.

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.