Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

En givende dag på Oslo Pix

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Gårsdagens bransjeseminar er vel overstått. Vi sender en stor takk til alle som bidro til at det ble en dag hvor vi fikk mulighet til å diskutere de store linjene og dele kunnskap med hverandre. Visningen av to dokumentarfilmer, MAKING SENSE TOGETHER og EXIT, bidro også til å gjøre dagen til en sterk opplevelse.

 

 

Bransjeseminar

Hva slags filmfortellinger skal komme ut av Oslo de neste årene, var et av spørsmålene som ble stilt. Vi fikk nok ikke noe endelig svar på dette i går, men skal i tiden fremover forsøke å bidra til at filmene blir like varierte som byen. Viken filmsenter er som flere andre opptatt av rekruttering inn i bransjen, og da særlig rekruttering av nye stemmer slik at flere perspektiver blir hørt og sett. Behovet for å utvikle gode mentorordninger for å få til dette ble nevnt og det tar vi med oss videre.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, sjekket av mange punkter på sin liste over gjøremål for å ta filmbyen Oslo videre og informerte om at fondsutredningen kommer til høsten. Daglig leder i Viken filmsenter, Ånund Austenå, trakk frem filmsenterets gode tall med hensyn til en 50/50 kjønnsbalanse i sine tildelinger. Mens Karin Julsrud, dekan ved Den norske filmskolen på Lillehammer, satte ord på en av bransjens store utfordringer for å oppnå en bedre kjønnsbalanse i de lange formatene. De lange arbeidsdagene og intensive periodene med innspilling gjør at for mange kvinner er prisen de må betale for høy.

Maria Mediaas Jørstand, daglig leder for Talent Norge, fortalte om utviklingsprogrammet ArtEx. Programmet er for nyutdannede filmskapere på vei til å etablere seg nasjonalt og internasjonalt. Interesserte bør undersøke dette nærmere raskt, da neste søknadsfrist er i september .

Viken filmsenter er en samlet region og arbeider for en helhetlig satsing i regionen. Ånund Austenå avsluttet derfor bransjeseminaret med å minne om at tildelingen filmsenteret får fra Kulturdepartementet er todelt, med Oslo som en separat tildeling, noe som gjør filmsenterets arbeid vanskeligere. Han oppfordret derfor alle til å ta en prat med sine politikervenner og gjøre oppmerksom på dette.

 

MAKING SENSE TOGETHER

Men gårsdagen bød på enda flere høydepunkter. Ellen Ugelstads MAKING SENSE TOGETHER ble vist til en fullsatt sal med påfølgende debatt. Dokumentarfilmen tar opp tema makt og avmakt i psykisk helsevern. Dokumentaren handler om maktrelasjoner og maktesløshet hos både pasienter, ansatte og pårørende (eller «stjerner» som en av filmens hovedkarakterer, Stig Mass Andersen, så klokt kaller de).

 

EXIT

Det var også Oslo-premiere på Karen Winthers sterke dokumentarfilm EXIT som handler om å forlate voldelig ekstremisme. Gjennom sin reise til Tyskland, Frankrike, Danmark og USA møter regissøren ubehagelige sannheter knyttet opp til sin egen fortid som ekstremist. Hvilke muligheter finnes det for mennesker som ønsker å bryte ut av voldelige ekstremistmiljø er et av spørsmålene som belyses i dokumentaren. Filmen er produsert av Eirin Gjørv i Sant & Usant.

EXIT vises igjen på Oslo Pix lørdag 9. juni kl. 15:30.

Se traileren her!

 

 

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.