Årets første tildeling av utviklingstilskudd til dokumentar går til en variert gruppe dokumentarer som både har en personlig vinkling, og er allment interessante i et bredere samfunnsperspektiv. Mange søknader dreier seg om polariseringen mellom Vesten (Norge) og «den andre verden», enten det er i vår umiddelbare nåtid, eller fortellinger med et historisk perspektiv. Viken filmsenter har også valgt å prioritere noen nye talentfulle fortellerstemmer som har vist et sterkt engasjement for prosjektene de har i utvikling.
Tilskuddsordningen ”utvikling dokumentar” har ingen søknadsfrist og løpende behandling. 11. januar 2018 ble det tildelt nye utviklingstilskudd på til sammen 485 000 kroner fordelt på følgende fem prosjekter:
VEIEN HJEM, regi Emilie Beck og Mari Borander
Klikkmonser as ved produsent Endre Thesen Harnes er tildelt 100 000 kroner.
Konsulentens vurdering
Dette prosjektet har forutsetninger for å bli unikt. For ikke bare handler det om å finne røttene sine, men også hva det betyr for vedkommende når det biologiske opphavet er funnet. Her møter vi ei norsk jente med store dilemmaer i livet. De to regissørene har tidligere vist at de går inn i sine prosjekter med stort engasjement, og ikke minst et stort hjerte. Prosjektet kan fint oppnå stor internasjonal oppmerksomhet.
Om prosjektet
Kine (25) er adoptert fra Sri Lanka og vokst opp i Norge, men har hele livet følt på et utenforskap og en manglende egen identitet. Vi følger henne på en både fysisk og emosjonell reise til Sri Lanka for å møte hennes biologiske mor og familie, bare for å lære at jakten på en identitet og tilhørighet ikke løser seg enkelt ved å finne menneskene du stammer fra.
BLI VENN MED DØDEN, regi Anette Ostrø
Anette Ostrø er tildelt 75 000 kroner
Konsulentens vurdering
Det er en utrolig spennende historie Anette Ostrø har satt i utvikling. Ikke bare om hennes bror som ble kidnappet og drept, men også om familien som ble igjen med utrolig mange spørsmål om hvorfor?, knyttet til sorgen. Ostrø har mye erfaring fra fiksjonsdramaer, dette blir en personlig fortelling der sporene etter broren skal tråkkes opp, for om mulig å finne noen svar. Dette tilskuddet er ment som en støtte til forberedelsene for Ostrøs reise til Kashmir, og hennes jobb med å knytte til seg en produsent.
Om prosjektet
Hans Christian Ostrø var 27 år da han ble uskyldig kidnappet av en muslimsk geriljagruppe som kalte seg for Al Faran på en fjelltur i Kashmirdalen i India i 1995. Gruppen kidnappet også fire andre turister fra England, Tyskland og USA. Al faran krevde løslatelse av 21 fanger fra indisk fengsel i bytte mot gislene. Etter fem uker i fangenskap ble Hans Christian funnet drept 13 august gjennom halshugging. De fire andre gislene er aldri blitt funnet i etterkant. Kinodokumentaren ”Bli venn med døden”(arbeidstittel) forteller historien om Hans Christian Ostrøs opplevelser og erfaringer som gissel i Kashmir i India i 1995, og regissør Anette Ostrøs erfaringer som søster og pårørende til Hans Christian.
HIDING SADDAM HUSSEIN, regi Halkawt Mustafa
Fenriss film as ved produsent Tore Buvarp er tildelt 100 000 kroner.
Konsulentens vurdering
Halkawt Mustafa har fått tilgang til en helt utrolig historie, og det er ingen tvil om at hans prosjekt vil få oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser.
Om prosjektet
Saddam Hussein var president i et av Midtøstens rikeste land, Irak, og ble betraktet av vesten som en av de mest fremtredende diktatorene i den ”ikke-demokratiske” verden. Da USA ble angrepet 9/11 2001 ble Saddam et prioritert mål. Saddam ble styrtet i april 2003, og dette innledet en av de mest intensive menneskejaktene i moderne historie. Den varte i ni måneder, og det var én mann som holdt Saddam skjult for resten av verden, bonden Alaa fra Aldora. Dette er hans historie.
SOMMERBARNA, regi Linn Helene Løken
Puffin Film as ved produsent Guro Sollie Hansebakken er tildelt 80 000 kroner.
Konsulentens vurdering
Linn Helene Løken skal fortelle om en av de ukjente historiene i kjølvannet av den andre verdenskrigen, om tyske barn som dro på ferie til Norge, og noen som ble igjen. Blant dem var regissørens mor. Tema er riktig og selv om Løken ikke har mye filmerfaring, så har hun god erfaring som journalist og samtidig en nærhet til stoffet som skal behandles. Produsenten er også en av regionens unge talenter.
Om prosjektet
Sommeren 1957 kom ei fire år gammel jente fra sørgelige kår i Vest-Berlin til Sandefjord. Hun skulle tilbringe sommeren hos en ukjent familie. Det var hun ikke alene om. Flere titusener tyske barn tilbragte sommeren i Skandinavia i etterkrigsårene og helt frem til 1990. Sommerbarna er den ukjente historien om barna som kom for å forsone Norge og Tyskland, og byr på et nært møte med den lille jenta fra Vest-Berlin, som er regissørens mor.
TØYENBARNA regi Anne Silje Bø og Sunniva Sundby
Fri Film as ved produsent Beathe Hofseth er tildelt 130 000 kroner.
Konsulentens vurdering:
Anne Silje Bø og Sunniva Sundby har jobbet i et par år med å finne barn i 10-12 årsalderen som kan være med på å fortelle noen unike historier og situasjoner fra sitt liv i indre Oslo øst. De har unik tilgang, og har opprettet god tillit, til både barn og barnas familier. Det vil bli en dokumentarserie som er sterk regionalt, men som også har gode forutsetninger til å formidle historiene i Norge og internasjonalt.
Om prosjektet
«Det er mitt land også. Jeg har like mye rett til å være her som deg!» – Zahra 12 år
Dokumentarserien «Tøyenbarna» følger en 7. klasse gjennom deres siste år på barneskolen, i det de er på full fart inn i en ny tilværelse; fra å være barn til å bli ungdom. Serien handler om den nye generasjonen barn som vokser opp i Norge i dag. Med ett ben i hver kultur forsøker de å finne tilhørighet i et land de kaller sitt hjem, men som de stadig må forsvare sin rett til være i.
Det ble behandlet totalt 11 søknader med et samlet søknadsbeløp på ca. 1,3 millioner kroner forut for denne tildelingen. Tildelingen er basert på en gjennomgang, vurdering og prioritering gjort av filmkonsulent Kalle Løchen.