Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Filmportdagen, Filmens hus – 31. januar

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken Ung og Mediefabrikken presenterer Filmportdagen; et seminar med presentasjoner, foredrag og filmvisninger. Her presenteres spennende folk fra bransjen, aktuelle tema og et utvalg kortfilmer laget av unge talentfulle filmskapere. Filmportdagen arrangeres fra kl. 10.00, 31. januar på Filmens hus i Oslo.

filmportdagen

Programmet for Filmportdagen er klart. Her kan du lese mer om hva som skjer i løpet av dagen:??

10.00-10.30: Viken Ung og Mediefabrikken
Viken Ung og Mediefabrikken i Akershus presenterer noen av aktivitetene du kan være med på i 2013. ??

 10.30-11.30: ”Før snøen faller” – fra idé til ferdig film?

Hisham Zaman er utdannet regissør fra Den norske filmskolen. Han gjorde tidenes gjennombrudd på Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2005 der hans film ”Bawke” vant fem priser, inkludert Gullstolen og europeiske Prix UIP. Filmen fikk også Amanda for beste norske kortfilm i 2005. På Filmportdagen vil Hisham vise klipp fra sin nye film «Før snøen faller» og snakke om hvordan han har jobbet frem prosjektet, fra idé til ferdig film.?

En 16 år gammel gutt surres i plast, og senkes ned i en tankbil fylt med råolje. Slik begynner Hisham Zamans etterlengtede spillefilmdebut.

«Før snøen faller» er en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære. Siyar er eldste mann i familien. Da hans søster rømmer fra sitt eget bryllup, får han ansvaret for å finne henne og gjenopprette familiens rykte.

Jakten på søsteren blir en farlig reise fra øst til vest, der møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten utfordrer Siyar til å finne ut hvem han er. I Istanbul møter han den unge jenta Evin, som også er fortapt mellom Europas grenser. De opplever et gryende vennskap og forelskelse. Evin velger å reise med ham, uvitende om hans plan.

”Før snøen faller” er årets åpningsfilm på Tromsø Internasjonale Filmfestival og vil også bli vist i konkurranseprogrammet på filmfestivalen i Gøteborg.

11.45-12.45: Transmedia – nye måter å utvikle filmprosjekter på
Hanna Sköld fikk ikke støtte til sin første spillefilm. Istedenfor å vente tok hun opp lån for å få laget lavbudsjettsfilmen «Nasty Old People». Filmen ble lansert på The Pirate Bay under creative commons-lisens. Folk rådet henne fra fremgangsmåten og mente hun aldri kom til å bli en del av filmbransjen, men etter premieren kjøpte SVT filmen. Publikum likte filmen godt og ville spre den videre, noe som resulterte i at filmen ble oversatt til 18 språk.

Inspirert av møtet med publikum lager hun sin andre spillefilm «Granny Is Dancing On The Table», med en unik arbeidsmetode. Publikum har vært med fra manusstadiet og hun bruker crowdfunding aktivt gjennom prosessen. Hanna utvikler historien for flere platformer, blant annet har prosjektet vokst til en kunstutstilling som turnerer verden rundt. Hun tar med seg sine erfaringer, positive og negative, til Filmportdagen.

12.45-13.30: LUNSJPAUSE

13.30-14.45: Skuespillerregi for film – Interaksjonsteknikk
Gianluca Iuimento er studieprogramansvarlig for skuespillerstudiet ved Teaterhøgskolen i Oslo. Han er utdannet filmskuespiller fra Centro Sperimentale di Cinema i Roma, men har også regissert og skrevet både for film og teater.

På Filmportdagen vil Gianluca snakke om skuespillerregi i film. Teknikken, som Gianluca selv har utviklet, heter «Interaction Technique».

Foredraget vil introdusere grunnleggende elementer innenfor interaksjonsteknikk. Vi vil se på praktiske og teoretiske sider av teknikken. Hva er en interaksjon? Når oppstår interaksjon? Hvorfor fungerer det så godt på film? Hvorfor berøres man i så stor grad som publikum?

Avslutningvis vil vi se på forskjellene mellom skuespill på film og i teater. Her skal vi ta for oss problemstillinger relatert til continuity of style, reality of the frame og ulike filmiske kontrakter. Skuespillerstudenter fra første året på KHIO vil gjennom ulike øvelser demonstrere teknikken sammen med Gianluca Iuimento.

15.00-16.30: Prosessene bak kortfilmen «Å åpne, å se» ?Kortfilmen «Å åpne, å se» regissert av Camillia Figenschou og produsert av Ape&Bjørn vant en av hovedprisene under Kortfilmfestivalen i Grimstad, og har senere blitt beskrevet den som «den beste kortfilmen på mange år; blendende vakker, men også ubehagelig og mørk» av filmviter Gunnar Iversen (les omtalen på Rushprint).

På Filmportdagen vil regissøren ta med seg produsent Silja Espolin Johnsen og fotograf Marte Vold for blant annet å snakke om dokumentariske strategier i fiksjonsformen, observerende og iscenesettende kamera, inspirasjon fra billedkunst og om å jobbe med amatører og barn.

?Sted: Tancred, Filmens hus, Oslo, 31. januar 2013 fra kl. 10.00.  Arrangementet er gratis.

Kommer du? Meld deg på ved å sende en mail til info@mediefabrikken.com innen fredag 25. januar. Merk eposten med «Filmportdagen». Ønsker du å melde på flere samtidig, f. eks. en skoleklasse, oppgir du antall og deg selv som kontaktperson. ??Her finner du lenke til arrangementet på Facebook.

Bildene i artikkelen er hentet fra Å åpne, å se, regi: Camilla Figenschou, produsert av Ape&Bjørn, og Før snøen faller, regi: Hisham Zaman, produsert av Paradox. ??

Filmportdagene arrangeres av Mediefabrikken i Akershus og Viken filmsenter, og er i første rekke et arrangement for filmskapere på vei inn i bransjen, studenter fra filmutdanningene og unge mennesker som jobber eller vil jobbe med film.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.