Egil Paulsen er en av de 16 deltakerne som ble plukket ut.
-Å være med på dette programmet har vært veldig inspirerende. Tittelen «fortellerkunst» appellerer til meg fordi det åpner opp begrepet mer for hva film og spill kan være, forteller han.
-Jeg opplever at det er utrolig fint å få være i et kreativt rom der vi kan reflektere og gå i dybden på det vi holder på med. At vi bare kan fokusere på innhold og det kunstneriske arbeidet, forteller Aslaug Holm en annen av deltakerne. Det er også helt enestående å være en del av en gruppe der vi alle er så fortrolige og deler raust av egne erfaringer og problemer vi møter i det kreative arbeidet.
Egil påpeker at alle har med seg ulik erfaring og spesialisering. – Dette er ikke en filmskole bare for regissører. Jeg synes alle er så åpne i diskusjoner vi har hatt så langt. Vi har ikke hatt mange samlinger enda, men dette har så langt vært et jevnt påfyll til tanker rundt jeg holder på med. Videre ser jeg frem til å være med i skrivegrupper og jobbe både med egne og andres prosjekter. Programmet er overraskende, og selv om jeg lurer på om jeg blir en bedre filmskaper av å drive med kontaktimprovisasjonsdans med klippere og produsenter, så løser det i hvert fall opp stemningen i gruppa, legger han til.
Aslaug Holm opplever at fortellerkunstprogrammet har åpnet opp for kreativitet og idèutvikling. Mine forventninger videre, er at vi skal kunne utvikle våre egne filmprosjekt i en original retning, der vi kan ta i bruk ressursene som ligger i gruppa og i fortellerkunstprogrammet på en best mulig måte.
-Det kjennes som vi sammen er i ferd med å skape en unik møteplass for regionens premissleverandører, forteller Sirin Eide som er prosjektansvarlig i Viken filmsenter. Med seg som programansvarlig har hun Nefise Ôskal Lorentzen. Målet for programmet er å styrke deltakerne i rollen som filmfortellere, ideutviklere og innholdsleverandører. Programmet favner både fiksjon-, dokumentarfilm- og spill-aktører i regionen, på tvers av alder, kjønn og genre.
Programmets 16 deltakerne er:
Programmet er lagt opp rundt tre elementer.
1) Workshop av gjester fra bransjen eller i tilstøtende kunstfelt,
2) «Manusrom» der deltakerne kan jobbe med egne prosjekter i mindre grupper.
3) En-til-en veiledning enten gitt som manusveiledning med dramaturg eller coaching i rollen som filmskaper.
Vi fokuserer på hvordan deltakerne kan komme nærmere sin egen stemme og hva det innebærer å sette dagsorden gjennom filmfortellinger, forteller Eide. Kanskje bidra til å utvikle nye tankemønstre hos filmskapere ved å skape en arena der man trenes til å formulere visjoner og snakke sammen om film og fortellinger på flere nivåer.
Fokus på samlingen i forrige uke var på dramaturgi, med Tone Johnsen og Axel Hellstenius som workshopledere. Neste samling har vi invitert forfatteren, Gro Dahle til å ha ideutvikling med oss. Programmet som helhet avsluttes ikke før i desember 2019.
Programansvarlige er Nefise Özkal Lorentzen , regissør i Integral film og litteratur, og Sirin Eide som er fagansvarlig i Viken filmsenter.