Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Fra novellefilm til spillefilm

Kinovåren fikk tidligere i år et kraftfullt og spennende tilskudd med spillefilmen ‘Den siste Våren’ som ble lansert til store lovord fra både kritikere og internasjonale filmfestivaler. Filmen er den 26-årige Franciska Eliassens spillefilmdebut, men hadde sin begynnelse som novellefilm under tittelen ‘Søster’ – der blant annet Viken filmsenter har vært inne som tilskuddsgiver.

 

Franciska Eliassen (Foto: Åsalinn Arntzen Dale // Altså)

Det hele startet som en litt ambisøs film ved Filmkunstskolen i Kabelvåg da jeg tok BA min der. Jeg hadde isolert meg i jordhytta jeg hadde bygd og bodde i. Der startet jeg å visualisere en film om søstre, råskap, en flytende film full av glitter, hekser og myter. Mange scener kom til meg der inne under snøen, og jeg ville helst få spilt inn alle sammen, selv om innspillingen bare var på 7,5 dager, forteller Eliassen.

 

Eliassen forklarer at selv om hun er veldig glad i novellefilmformatet, så er det en utfordring at filmfestivaler og andre visningssteder ikke er klare for denne lengden. Hun bestemte seg derfor for å bruke materialet de hadde filmet og lage en langfilm ut av det. 

 

Etter en alvorlig hjernerystelse og en uendelig lang tid foran mac-en med klippen, sendte jeg filmen inn til Locarno før den var ferdig. Den kom med! Derifra begynte saker å skje. Priser, medieomtaler og fantastiske møter med publikum. Jeg håper du som leser dette benytter sjansen til å se den stort nå som den vises på kinoer. Jeg vil særlig trekke fram de strålende skuespillerprestasjonene fra Keira LaHart og Ruby Dagnall. Henrik Landes foto og min søster Natalie Eliassens kostymer er også verdt turen ene og alene. Og musikken! 

 

 

‘Den siste våren’ går på kino i disse dager med visninger på NFKino, Vega, Kunstnernes hus og utvalgte kinoer rundt om i landet. Fredag 26. mai blir det også en helt spesiell visning med ute-konsert og performance på Vega.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.