Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

God sommer!

NB! Artikkelen er flere år gammel!
Vi er halvveis i 2022 – vi kan puste ut etter to krevende år og vi ser fram til viktige filmpolitiske avgjørelser i løpet av neste halvår.

 

 Ut av pandemien

Etter nesten to år med restriksjoner og nedstengning i ulike varianter ble alle smitteverntiltak opphevet 12. februar. Vi må fortsatt leve med ettervirkninger en stund framover, men håper og tror at vi har lagt denne veldige spesielle perioden bak oss. Kulturrådet og Norsk filminstitutt har gjort et omfattende arbeid med kartleggingen av pandemiens konsekvenser og gjenoppbygging av kultursektoren. Les gjerne på deres nettsider om dette.

Fond for investeringsmidler opprettet i Oslo

Det finnes nå en mulighet for investeringsmidler fra et fond i vår region foreløpig bare for Oslo. Rett før jul gjorde fondet sine første investeringer, og i august vil dokumentarfilmen Krigere ha premiere. Filmen er regissert av Jon Haukland og produsert av Medieoperatørene. Det vil være første prosjekt fra regionen med både tilskuddsmidler (fra Viken filmsenter) og investeringsmidler (fra Oslo filmfond). Vi ser fram til at dette er starten på større og bedre muligheter for bransjen i hele regionen.

Evaluering av regionale sentre og fond

Stortinget ba i 2018 Kulturdepartementet gjøre en evaluering og klargjøring av grunnlaget for satsingen på regionale filmsentre. Evalueringen ble gjennomført av Oslo Economics i 2021, og deres rapport ble sendt på høring vinteren 2022. I rapporten foreslås alternativer som kan få store konsekvenser for oppgavene til regionale sentre og fond – og arbeidsdelingen mellom dem. Det er ventet at departementet skal komme med sine forslag til endringer i løpet av 2022.

Opptrappingsplan for regional satsing?

Bransjerådet for film har som respons til evalueringen foreslått en opptrappingsplan for den regionale satsingen. Forslaget legger til grunn at hele landet skal dekkes av regionale filmvirksomheter og henstiller til Storting og regjering å avklare hva man vil oppnå med den regionale filmpolitikken. Både bransjeorganisasjonene og regionale sentre og fond stiller seg bak dette forslaget. Det er veldig positivt at alle står samlet bak dette forslaget, og vi regner med at det vil bli lest og vurdert nøye både i departementet og av kulturministeren.

For Viken filmsenter er det spesielt viktig å få en avklaring av dette. Vi har siden 2018 etterlyst en slik klargjøring, og vi har forventninger til at dette blir tatt grundig tak i over sommeren og gjennom høsten. Film- og spillskapere i vår region, og i hele landet forøvrig, trenger det.

Ny strategi for spill

Viken filmsenter var igjen vertskap for Spillkonventet. Det har funnet nytt tilhold på Soria Moria hotell og er tilbake på riktig tidspunkt i kalenderen; i juni. Spillkonventet er en viktig møteplass for bransjen og nesten 200 deltakere hadde to solrike dager med faglig og sosialt fokus. Rett etterpå var det avspark og innspillsmøte for regjeringens nye dataspillstrategi. Vi ser fram til det som kommer!

Fra Morten Larssens åpningskeynote på Spillkonventet 2022. (Foto: Sara / Oslo Eventstudio)

Nytt styre for Viken filmsenter

På generalforsamlingen i mai ble det valgt inn noen nye styremedlemmer til filmsenterets styre, som nå er sammensatt slik:

Jon Andreas Steen – styreleder, valgt fra Viken fylkeskommune

Fadla Dahri – nestleder, valgt fra Oslo kommune

Thea Breivik – styremedlem, valgt fra Viken fylkeskommune

Elin Festøy – styremedlem, valgt fra Oslo kommune

Carsten Aanonsen – styremedlem, valgt fra Virke Produsentforeningen

Kjell Vassdal – styremedlem, valgt fra Norsk filmforbund

Gunhild Enger – styremedlem, valgt fra Norske filmregissører

 

Viken filmsenter har sommerstengt i juli. Vi her på senteret håper alle får en god hvilepause i sommer – og så sees og høres vi i august.

Ånund Austenå

Daglig leder
Telefon: +47 482 07 617
E-post: aanund@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.