Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Konferanse: Kvinner i nordisk film 8-9 november, Voksenåsen Oslo

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Et arrangement hos Voksenåsen Kultursenter i samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt, Sveriges ambassade i Oslo, Svenska filminstitutet, og med støtte fra Nordisk Kulturfond, Nordisk Film & TV Fond og  Fritt Ord. 

40 år etter FNs første kvinnekonferanse og 100 år siden 8 mars første gang ble feiret i Norge er det høy tid å se nærmere på hvorfor det fortsatt er en manglende kjønnsbalanse i nordisk film –  til tross for gode forbilder, ikke minst under –70-tallet, gode filmskoler og støtteordninger. 

Kvinneandelen i sentrale funksjoner foran og bak kamera er fremdeles svært lav, tatt i betraktning av at en økt andel kvinner utdannes fra de nasjonale og internasjonale filmskolene.
Fortsatt brukes begreper som ”Kvinnefilm” og ”kvinnelige regissører” for å tydeliggjøre en spesiell filmtype.

Disse spørsmålene skal diskuteres, og vi ser nærmere på et initiativ fra Svenska filminstitutet, et arbeid for å samle materiale omkring kvinner i film til en nordisk database, samtidig som vi diskuteres hva som må til.  Det vil også bli vist et stort antall relevante filmer i samarbeid med Cinemateket i Oslo, som innleder seminaret søndag 8. november med et møte med verdensstjernene Liv Ullmann og Agnieszka Holland.

Talent er ikke kjønnsbetinget; ønsket om og viljen til å fortelle historier på film er ikke forbeholdt menn; vi trenger mangfoldet av historier, og vi trenger gode rollemodeller, også på kinolerret, skapt og formidlet av begge kjønn.

 

PROGRAM 8-9 NOVEMBER

Søndag 8. november – Cinemateket, Norsk Filminstitutt

Kl. 19.00 Engelsk. Mestermøte mellom: Liv Ullmann, Agnieszka Holland . Moderator Jannike Åhlund, SFI

Kl. 20.30 Mottagelse i Cinemateket. Buss til Voksenåsen, for de boende

 

Mandag 9. november, Voksenåsen, Skandinavisk, Konferanse

Kl. 10.00 Åpning ved Åse Kleveland

Kl. 10.10 Praktisk informasjon ved seminarleder Jan Erik Holst

Kl. 10.25 Nordisk samarbeid på filmområdet.  Om databasen nordicwomenfilm.com presentert av prosjektleder Jannike Åhlund. Filmklipp.

Kl 11.20 När kommer framtiden? – en lägesbeskrivning från fem nordiska regissörer och producenter. Moderator: Jannike Åhlund, Svenska filminstituttet. Med: Anja Breien (NO), Anna María Karlsdóttir (IS), Pirjo Honkasalo (FI), Birgitte Staermose (DK),

Kl. 12.30 Lunsj

Kl. 13.30 Kunst skal ikke kvoteres: – Panelsamtale mellom fem nordiske institutt-direktører på tema: Har vi i dag fått en mer likeverdig representasjon av begge kjønn bak kamera? Er det gjort tiltak for å sikre  dette? Hvilke strukturer og mekanismer fremmer i så fall en mer likestilt filmbransje? Er det fremdeles utfordringer som krever andre/nye tiltak? Panelsamtale mellom fem nordiske institutt-direktører; Sindre Guldvog NO, Anna Serner SE, Henrik Bo Nilsen DK, Laufey Gudjónsdóttir IS, Irina Krohn, FI og Petri Kemppinen Nordisk Film & TV Fond.

Moderator: Vigdis Lian, frilanser, filmrådgiver, tidligere direktør i NFI.

Kl. 14.30 What needs to be done?

Christina Olofson, leder Sveriges Filmregissörer/ Teaterförbundet.  Beryl Richards, leder Directors UKs kvinneutvalg, Francine Raveney, nettverksleder, European Women’s Audiovisual Network (EWA),  Vinca Wiedemann, rector Danske Filmskolen  Moderator: Elisabeth O. Sjaastad, Prosjektleder i Norske filmregissører, tidligere generalsekretær i FERA

Kl. 15.30 Oppsummering ved Anna Serner, VD ved SFI.

Kl. 15.45 Avslutning.

 

Påmelding «Kvinner i nordisk film 9 november»

frist 1 november

Konferansekostnad NOK 500,- inklusive lunsj, kaffe, te, frukt. Gratis for studenter.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.