Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Kortdokumentaren «Do Not Split» får Kina til å sensurere Oscar-utdelingen på fastlandet og i Hong Kong

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Da Anders Hammers kortdokumentar Do Not Split ble Oscar-nominert sa han i den påfølgende pressekonferansen at han håpet nominasjonen ville bidra til å holde oppmerksomheten oppe rundt det som skjer i Hong Kong. En måned senere har Kina besluttet å ikke vise Oscar-utdelingen 25. april.

 

 

Hammer har hele tiden vært tydelig på at han ønsker å rette fokus og oppmerksomhet mot situasjonen i Hong Kong hvor grunnleggende menneskerettigheter, pressefrihet, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet trues og forsvinner.

–Vi er nominert i en kategori som normalt ikke får så mye oppmerksomhet, og da er det ironisk nok Beijing som nå ved sine handlinger bidrar til å promotere dokumentaren vår, sier Hammer til The Guardian.

Nøkkelpersoner blant demonstrantene er ifølge artikkelen allerede fengslet, venter på rettsak eller er i eksil og videre protester er forbudt. Hammer ser på Beijings frykt for en halvtimes kortdokumentar som en hyllest til den makten motstandsbevegelsen har. Demonstrantene har statuert et eksempel som Kina er redd for at skal inspirere andre til å gå samme vei, forteller han. Kina hevder på sin side at det er kommersielle årsaker som ligger til grunn for at de i år velger å ikke vise Oscar-utdelingen.

 

Kraften i en kortdokumentar

 

Viken filmsenter ga tilskudd til prosjektet i mars 2020 og kortdokumentaren viser også sprengkraften til mediet.

­– Styrken til dokumentarfilm er at den kan vise og fortelle om en virkelighet vi ikke kjenner, nært og utfordrende. Anders Hammer beskrev for oss at han med denne filmen ville speile de intense demonstrasjonene i Hong Kong på en måte som skulle engasjere seere både i Norge og internasjonalt. Det målet er til fulle oppnådd gjennom en nominasjon til Oscar – og ikke minst at oppmerksomheten rundt filmen får politiske ringvirkninger i Kina og Hong Kong, sier filmsenterets leder Ånund Austenå.

­Vi er virkelig glade for at vi har kunnet bidra til en filmskaper og et prosjekt som har en så sterk bevissthet om å bruke nye mediemuligheter og nå ut til et bredt publikum. Vi følger spent med på hva som skjer under Oscar-utdelingen – og veien videre for både filmen og Anders Hammer, legger han til.

«Do not Split» er en film om hvordan grunnleggende demokratiske rettigheter blir utfordret og fjernet i Hong Kong, så Beijings reaksjon er helt på linje med den historien vi dekker i filmen, sier Anders på sin instagramprofil, og legger til at han ikke er overrasket når han ser hvordan de forholder seg til ytringsfrihet mer generelt.

 

På URIX i kveld

 

Hele URIX-sendingen på NRK1 i dag onsdag 21. april er viet «Do Not Split». Sendingen starter kl. 21.20 og varer i 65 minutter (film og intervjuer). Aktivisten Joey Siu fra filmen og Anders Hammer deltar. NRK har allerede lagt ut dokumentaren i sin nettspiller så filmen er nå tilgjengelig med norsk tekst både hos Aftenposten og hos NRK.

Do Not Split er også nominert til Gullruten og Gullrutens fagpris i kategoriene: beste TV-dokumentar og beste foto énkamera dokumentar og har nylig vunnet internasjonal reporters pris for utenriksjournalistikk i tillegg til Årets bilde.

Her er et utvalg av de nyeste artiklene om  «Do Not Split»:

The Guardian: “Beijing ban on Oscar-nominated documentary ‘has raised its profile’”, 18.04. 2021

Business Doc Europe: «Academy Award Short Doc nomination: Do Not Split by Anders Hammer”, 15.04. 2021

Variety: “China’s Douban Censors the Oscars From Its Platform», 09.04. 2021

The Washington Post: “Fearful of political criticism, China won’t show the Oscars live”, 03.04. 2021

Indiewire: “As China Bans Oscars Broadcast, ‘Do Not Split’ Proves the Power of Short Film — Watch”, 02.04. 2021

Variety: “Anders Hammer Chronicles Civil War on the Streets of Hong Kong in Oscar-Nominated Film ‘Do Not Split», 01.04. 2021

TheWrap: “Why Would China Censor Oscars Over a Short Doc Nominee? ‘They Are Obviously Afraid,’ Director Says”, 26.03. 2021

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.