Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Kunstnerisk utforsking er grunnmuren

I Viken filmsenter har vi erfart at kunstnerisk utforsking er selve grunnmuren i visuell historiefortelling.

Det er gjennom utforsking og fordypning at det kan skapes noe originalt og relevant. Det er gjennom utforsking man kan finne ut hva man egentlig vil fortelle og hva ting dypest sett handler om. Det er også gjennom utforsking at man kan komme fram til den formen som passer og bidrar til å løfte prosjektet på best mulig måte. Filmsenteret har flere ordninger der det er mulig å gi rom for utforsking av det ukjente. Det man ikke vet. Der man kan ta seg tid til å gå utenom klisjeene og våge alvor. Eller humor.

Vi har etablert en veilederordning, et årlig fordypningsstipend og ulike utviklingsprogrammer som inviterer til utforsking på ulikt vis. Her har vi samlet et knippe med uttalelser fra film- og spillskapere som har benyttet seg av noen av ordningene:

Kathrine Valen Zeiner (Foto: Caroline Størmer Zeiner)

Kathrine Valen Zeiner (serieskaper)
Det handler mye om å ha et forskningsrom i oppstart av et prosjekt og jeg hadde veldig stor glede av fordypningsstipendet. Det er en gave når man får den tiden og tillit og ro til å finne kjernen av sitt eget prosjekt før det skal synses og påvirkes og godkjennes. Jeg tror folk trenger veldig forskjellige ting, og at metodene for å nå inn til kjernen/bygge seg den nødvendige grunnmuren i eget prosjekt er mange, men ordninger som kan bygge på trygghet og visshet hos fortelleren uten påvirkning eller resultatpress har veldig mye for seg i en tidlig fase.

Benjamin Ree (dokumentarfilmregissør)
Jeg brukte tiden min med stipend fra Viken til å utvikle en fortellerstil for observerende dokumentarfilm som for meg vil være helt nytt. Dette er en fortellerstil som jeg har brukt rundt 5 år på å utforske og teste ut, til jeg vet den nå fungerer. Og jeg har begynt å ta den i bruk nå for kommende prosjekter. Uten grundig utviklingsarbeid ville jeg ikke ha kunnskap eller selvtillit til å bruke dette fortellergrepet.

Adel Khan Farooq (journalist og regissør)
Det å få muligheten til å utforske en idé eller et premiss, bidrar til å skape en sterk grunnmur for videre utvikling av et prosjekt. For min del har den kunstneriske friheten i starten av et prosjekt, gjort det mulig å leke med ideen for å gjøre den mer original, også formmessig. Dette ville jeg ikke vært stand til uten fordypningsstipendet fra Viken.

Jannicke Systad Jacobsen (filmregissør)
Det å ha tid og rom for å kunstnerisk utforsking er essensielt i en innledende utviklingsfase.  Det er en prosess som ikke skjer over natten, men hvor tiden bidrar til å modne ideen. Når jeg får en ide om noe jeg syns er spesielt eller fascinerende på en eller annen måte, prøver jeg å finne ut om det er noe mer der og undersøke hva det er, eller kan være. Jeg prøver å være veldig åpen for ideen, se den fra ulike vinkler og ta imot det som kommer av assosiasjoner og innfall og fornemmelser. Bli kjent med ideen og hva som bor i den på et vis. Hva den betyr. Og videre hva ideen kan formidle og si, og hvordan jeg kan fortelle den.

Robin Ekeheien (spillutvikler)
Det er viktig å ta seg tid tidlig i utviklingen, til å utforske de kunstneriske mulighetene som ligger i prosjektet. Et godt forarbeid, hvor man tar seg tid til å vurdere de tekniske, kunstnerisk og forretningsmessige utfordringer som ligger i prosjektet, vil bli grunnmuren i begrensningen man setter for å sikre et godt gjennomført prosjekt.

Bård Kjøge Rønning (produsent)
I den kunstneriske utforsking av ide og prosjekt, vil man også finne ut av det enkelte prosjekts økonomiske potensial, gradvis, ved å avmåle og evaluere i hvilken grad man får grep om innhold og formet ide, hvorvidt man oppnår ønsket tilgang til stoff og karakterer, og hvorvidt man klarer å dreie fram en narrativ visjon, samt gripe et hendelsesforløp med rik nok indre og ytre utvikling til at det kan bli en severdig, meningsfull og utfordrende film. Viken filmsenter har hatt stor betydning for oss i oppstart og utforskinger av prosjekter.

Med nye strømmetjenester har et helt nytt medielandskap tegnet seg. Tilskudd til film og spill fra offentlige instanser utgjør nå en langt lavere prosentandel enn tidligere og har derfor mistet mye av definisjonsmakten og innflytelsen. Mange strømmeaktører forventer raskere levering og kortere utviklingstid. Man kan ty til overfladiske og enkle løsninger som da kan gå utover potensialet som ligger i stoffet. Derfor oppleves det som viktig å kunne tilføre film- og spillfeltet mulighet for fordypning og kunstnerisk utforsking.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.