Programansvarlige er Sirin Eide og Tone Johnsen. I tillegg er dramaturgene Heidi Linde og Ulf Breistrand med i programmet som en-til-en veiledere.
På Langstrakt legges det opp til at deltakerne jobber i team. På første samling ble deltakerne bedre kjent med hverandre og fikk innsikt i hverandres prosjekter.
– Når jeg jobber alene har jeg lett for å gnure lenge på alle ideer som dukker opp, så det er befriende å jobbe i team der alle ideer må opp i dagen og møte en reaksjon med en gang. Som team kan man også bytte på å innta den kreative og den analytiske rollen. Ikke minst kommer vi til prosjektet med ulik kunnskap og erfaringer som alltid er nyttig når man skal fortelle historier, sier Birgitte Wegener som samarbeider med Astrid Urdal om prosjektet Liv.
Birgitte mener det er viktig å finne den riktige balansegangen mellom å være åpen for nye tanker og innspill, samtidig som man holder fast på grunnideen sin.
– Man må være åpen for ideene til skrivepartneren, også når de ikke resonnerer med det man har sett for seg. Samtidig må man unngå å gå videre med kompromisser som ingen er helt komfortable med. Fallgruvene kan være at man oppdager at man vil ulike ting med prosjektet, og at rollefordelingen ikke er avklart.
Samling i Koronatiden
Mye forarbeid ble lagt ned for å sikre at arrangementet kunne foregå i trygge rammer. God avstand, mye lufting og hyppige turer ble bakt inn i programmet og smittevern stod høyt på agendaen.
– Alle er lettet over at det faktisk ble gjennomført, da mange kjente på nettopp et behov for å møtes fysisk og arbeide kreativt i trygge former, forteller Sindre Bråthen Tjørswaag som jobber sammen med Jørgen Hunstad på prosjektet Platesjappa.
Han er glad for å kunne møte andre skapende mennesker og muligheten det gir for utfordrende samtaler.
– Jeg har vokst på disse tre dagene, og fått så mye å tenke på og fordøye at jeg går ut av dette som en litt forandret person.
Birgitte mener det er nyttig å sette av fokustid for å jobbe seg ordentlig inn i prosjektet.
– Det er deilig å møte materialet vårt på en ny måte gjennom diverse kreative øvelser. Kursholderne har gjort en kjempejobb med å kombinere en fri og kreativ innfallsvinkel med helt konkrete verktøy som vi kommer til å ta med videre i samarbeidet, forteller hun.
– Skikkelig fin helg på et bra sted og veldig inspirerende. Mange spennende samtaler, og kult med alderspenn på deltakerne. Jeg henger mest med folk på min egen alder, men nå skjønner jeg at jeg trenger å ha eldre folk i livet mitt! forteller Frøydis Fossli Mo.
– Det er gøy å starte opp Langstrakt-programmet for andre gang med masse potensiale i deltakernes prosjekter. Temamessig spenner de fra identitets-stjeling, kulturkræsj på bygda, tidsreiser, gamle profetier og menn som er «stuck». Det blir kjempespennende å følge dem videre de neste ni månedene, forteller Sirin.
Astrid Urdal og Birgitte Rustad Wegener (LIV)
Prosjektet har arbeidstittel Liv og er en spenningsserie med humorelementer for barn 10-14 år.
Astrid har bakgrunn som tekstforfatter, oversetter og journalist. Hun har mange års erfaring med formidling av barne- og ungdomslitteratur. Våren 2020 fullførte hun Den norske filmskolens master i seriell fortelling, der hun blant annet utviklet en tv-serie i seks episoder. Birgitte har skrevet manus for serier som Helt perfekt, Neste sommer og Unge lovende. Hun har jobbet mye med idéutvikling for film og tv, og er en av skaperne av humorserien Aldri voksen på TVNorge.
Johanne Helgeland og Rut Hermannsdottir (DANIELLA)
Daniella handler om Ella (14) som rømmer fra en barneverninstitusjon for å dra på fest. Når hun møter Henrik som er mye eldre en henne later hun som om hun er en annen. Hun kommer unna med det og de to utvikler et forhold. Ella får endelig alt hun har drømt om og livet går fra vondt til verre.
Johanne er utdannet regissør fra den norske filmskolen og har regissert reklamefilmer, kortfilm, TV-serier, spill og musikkvideoer. Johannes første spillefilm Flukten over grensen vant Amanda for beste barnefilm og er nominert til bl.a. European Children’s Film Award 2020. Rut er utdannet innen film, kulturledelse og rettsvitenskap og har bakgrunn fra produksjonsledelse for film og tv, samt journalistikk. Daniella er manusforfatterens første langfilm-manus.
Sindre Bråthen Tjørswaag og Jørgen Hunstad (PLATESJAPPA)
Platesjappa er en tankefull dramaserie om Kjetil Varmann – en tverr gutt i 30-årene som er på vei baklengs inn i voksenlivet.
Sindre har bakgrunn som skuespiller, dramatiker og musiker/komponist. Han tok sin skuespillerutdanning ved Liverpool Institute for Performing Arts. I 2020 debuterte han som dramaturg med teaterstykke send hjelp og penger, og slapp sin første plate Kutyas med bandet Kutyas. Jørgen har sin bakgrunn som filmprodusent i Helmet og har lagd kortfilm, Barne-TV, musikkvideo og reklamefilm. Han er utdannet filmskaper fra NTNU, og startet i 2020 filmselskapet REID.
Maria Wiik og Frøydis Fossli Mo (TILBAKE DIT DU KOM FRA)
Tilbake dit du kom fra er en kjærlighetshistorie mellom venner og hvor vondt det er å innse at man har vokst fra hverandre.
Maria og Frøydis har jobbet sammen siden 2017, når de begge bodde og studerte i Edinburgh og skriver manuset sammen. Siden den gang har de laget flere kortfilmer som blant annet Hemale Education og Stuck. Maria kommer fra en psykolog bakgrunn mens Frøydis kommer fra en politisk bakgrunn, sammen lager de filmer om feminisme, aktivisme og unge drømmere. Med dette prosjektet håper de å gi en stemme til unge kvinner i dag og belyse feministisk tematikk.
Nina Bergström og Malin Redvall (PATRIARKATETS TID)
Patriarkatets tid er en samfunnskritisk actionserie som reiser spørsmål om hvordan vår verden formes av historiene vi forteller om oss selv.
Nina har lang og bred bakgrunn fra teater, dokumentar, kort og langfilm. Hun har skrevet manus for to egne filmer og regissert et antal tv-serier og filmer. Nina jobber i tillegg som lektor i film ved Høgskolen i Innlandet. Malin har jobbet med teater på mange ulike måter, men mest som komponist og musiker. Hun har en «Master of Fine Art» fra Musikhögskolan i Göteborg og har i senere tid utdannet seg som grafisk designer på Westerdals. Nå ønsker hun å skape med bilder.
Utlysningen til programmet finner du HER
Fagansvarlig bransjehevende tiltak og talentutvikling
Telefon: +47 924 41 441
E-post: sirin@vikenfilmsenter.no