Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

MIRAGE – brobygger mellom film og andre kunstarter

NB! Artikkelen er flere år gammel!

24.- 26. september går startskuddet for en ny festival med fokus på den kunstneriske kreative dokumentarfilmen, MIRAGE – «the art of real». Programmet består av 21 håndplukkede dokumentarfilmperler fra de viktigste internasjonale filmfestivalene, hvorav hele 18 av filmene har Norgespremiere.

 

Foto fra filmen«Space Dogs»

Festivalen kan oppleves på Vega Scene, Kunstnernes Hus Kino og kulturbåten MS Bjørvika i Oslo. MIRAGE setter søkelys på filmhåndverket og viser filmer som pusher grensene for visuell historiefortelling. Flere av filmene befinner seg i rommet mellom dokumentar og fiksjon, og utfordrer grensene for hva en dokumentarfilm kan være og bør derfor være ekstra relevant for aktører i bransjen.

– MIRAGE skal også bygge bro mellom film og andre kunstarter som springer ut av en dokumentarisk skaper-tradisjon. Fotografiet blir her en essensiell del av festivalens satsning. Slik skal festivalen skape et bilde av vår tid, ta publikum med på reiser til kjente og ukjente destinasjoner og bli et hjemsted for det fremste av «the art of the real» i alle sine former, forteller festival- og programsjef Racha Helen Larsen.

 

Her er en oversikt over noen av arrangementene rettet mot bransjen: 

 

Presentasjon av NFIs nye satsning Neo og dialog om den kunstneriske filmens framtid (lørdag 25. september kl. 13.30)
Norsk filminstitutt presenterer den nye satsning Neo og hvilken retningen NFI ønsker å gå med overgangen fra Nye Veier til Neo. Det blir også en diskusjon om framtiden til den frie kunstneriske dokumentarfilmen. Hva kan NEO og andre ordninger i NFI gjøre for å styrke mulighetsrommet og framtiden til den kreative kunstnerisk frie dokumentarfilmen?
NFI er representert av Ståle Stein Berg og Klara Grunning, som er i Oslo for første gang som konsulent.

Mesterregissør  Yuri Ancarani (Italia) + DocMingel og utstyrsdemo presentert av foto.no  (lørdag 25. september kl. 17.00)
Mestersamtale med den Italienske auteuren Yuri Ancarani (The Challenge, Atlantide) og Doc-Mingel i samarbeid med vår partner foto.no, FNF (Foreningen Norske Filmfotografer) og Det Italienske Kulturinstitutt. En hel ettermiddag dedikert filmfotografiet og kunsten å behandle virkeligheten.

Norwegian Journal of Photography (NJP): Fotograf møter filmskaper  (søndag 26. september kl. 13.00–14.30)
Eksklusiv samtale mellom filmskaper og fotografene som er med i Norwegian Journal of Photography (NJP) #5 i foajeen på Vega Scene.

Mestersamtale – Film | Foto | Litteratur
(søndag 26. september kl.15.15)
Den prisvinnende filmpoeten Anna Eborn, mesterfotograf Rune Eraker og forfatter Eivind Hofstad Evjemo møtes til samtale om det å skape opplevelser, bilder og historier med ulikt utgangspunkt i virkeligheten og ulik uttrykksform.

Norske Prosjekter: Work in Progress
(søndag 26. september kl. 18.15)
Tre filmskapere viser «Work in Progress»: The Eclipse av Nataša Urban, Flophouse av Monica Strømdahl og Songs of Earth av Margreth Olin.

 

Natt til søndag legger festivalen også opp til nattkino på Vega Scene og klubbkvelden «MIRAGE cinema club»  der det spilles musikk og film parallelt for en unik opplevelse på tvers av kunstuttrykk i tillegg til  «Slow Cinema Sunday»  og konseptet «Cinema Expanded».

 

Bak festivalen står Racha Helen Larsen (Festival- og programsjef),  Egil Håskjold Larsen (Kreativ leder) og Helene Eggen (Kommunikasjonssjef og kurator). 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.