Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Ny Fafo rapport om mangfold og representasjon i norsk filmbransje

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Fafo har på oppdrag fra Norsk filminstitutt (NFI) utarbeidet rapporten «Øyet som ser – mangfold og representasjon i norsk filmbransje». Rapporten ble lansert på NFIs frokostseminar i går (mandag 9. mars) og kan lastes ned her.

 

I forbindelse med vår årsrapport for 2019 forsøker vi å telle mangfoldet i våre tildelinger, selv om det er utfordrende. Vi gjør det for å lære og bli bevisste valgene vi tar.

Når vi teller tar vi utgangspunkt i kategoriene for identifisering av representasjon i utformet innhold (hva vi ser) og innholdsprodusenter (hvem som skaper) beskrevet i Norsk filminstitutts handlingsplan for inkludering og representativitet.

(Kategorier:  Kjønnsidentitet, Seksuell orientering, Funksjonsnedsettelse , Innvandring , Andre minoriteter, Urfolk og nasjonale minoriteter i Norge)

Vi finner igjen innhold eller tematikk fra disse kategoriene i ca. 35% av prosjektene som har mottatt tilskudd fra Viken filmsenter i perioden 2017-2019.

Vi finner innhold eller tematikk knyttet til minoritetsbakgrunn (de 3 siste av de nevnte kategoriene) i ca. 26% av prosjektene som har mottatt tilskudd i samme treårsperiode.

Vi har også sett på andelen med minoritetsbakgrunn blant de som skaper innholdet i prosjektene, og finner at det i snitt er ca. 16% av regissørene og ca. 7% av produsentene i denne treårsperioden. For filmsenteret er det et mål at denne andelen bør og kan være høyere i vårt videre arbeid.

Vi jobber også for å øke mangfoldsandelen i våre kurser og utviklingsprogram og tok i fjor initiativ til utviklingsprogrammet ULIKE BLIKK. I samarbeid med Mediefabrikken og Oslo 16 er programmet utviklet for å få frem nye stemmer innenfor kortfilm. Deltakerne får også produksjonstilskudd til sitt prosjekt. Vi gleder oss til å vise dere resultatene i løpet av våren.

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.