Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Nye produksjonstilskudd 5. april 2017

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken filmsenter har i styremøte 5. april gitt tilskudd til 6 filmprosjekter. Ved denne tildelingen er det 4 tilskudd til produksjon av kortfilm og 2 tilskudd til produksjon av dokumentarfilm.

Viken filmsenter skal ivareta bredde og mangfold – både kjønnsbalanse og regionalt hensyn. Vi skal bidra til filmfaglig og kunstnerisk utvikling, og vi skal ivareta både profesjonelle aktører og nye talenter. I søknadsbunken i denne runden har vi hatt prosjekter som representerer hele dette spekteret. Og i omfang er det alt fra store internasjonale co-produksjoner med globale temaer til mindre og lokalt forankrede prosjekter.

Vi vet at det finnes viktige historier og talentfulle fortellere i hele vår region. Et mål for oss er å prioritere prosjekter der vi kan utgjøre en forskjell.

I denne tildelingen har vi valgt å gi produksjonstilskudd til følgende prosjekter:

 

 

KORTFILMER

Lady in Black regi: Farid Dino Omer
Fratres film ved produsent Farid Dino Omer, tilskudd 200 000 kroner.

Lady in Black tar oss med inn i sitt univers. Hun ønsker å bli sett, men tildekkes fra omverden og står igjen kun med et underkuet uttrykk i øynene. Tematikken berører en ukultur som mange feilaktig forbinder med religion.

Blind Danser regi: Maria Lloyd
True Fiction as ved produsent Cecilie Bjørnaraa, tilskudd 300 000 kroner.

Den blinde bibliotekaren Lisa elsker å danse. Hun sniker seg til å danse mellom bokhyllene og inne på kontoret. Samtidig føler ikke Lisa seg fri i egen kropp, og regissør Maria utfordrer henne til å gjenerobre seg selv, sin kropp og sin sensualitet gjennom et møte med den blinde danseren Said Gharbi. Filmen ligger sjangermessig i skjæringspunktet mellom fiksjon og dokumentar.

Nora regi: Meena Rathor
Storyline Pictures AS ved produsent Khalid Maimouni, tilskudd 350 000 kroner

Nora er en film om en kvinne som trosser omgivelsenes forventninger om familielykke og går sin egen vei. En historie om menneskeskjebner som befinner seg midt i en konstruert transaksjon av velstand, trygghet og håp. Vi møter NORA (37) som lever et tilsynelatende vellykket liv i Ullevål hageby sammen med sin ektemann Petter (39). Det eneste som mangler er barn. Etter fire mislykkede IVF forsøk reiser de til Mumbai for å gjennomføre surrogati.

Min Søster regi: Liv Joelle Barbosa Blad
Barbosa Blad Film ved produsent Nina Barbosa Blad, tilskudd 70 000 kroner

Min søster er en personlig kortfilm inspirert av et faktisk minne fra regissørens og produsentens felles barndom. Søstrene Amalie (8) og Nora (10) reiser sammen med moren Rebecca til Skåne for å besøke morens venninne, Camilla, som nettopp har mistet mannen sin. Han døde av AIDS. Dette setter dype spor i dem, minner som ikke vil bli borte og som stadig er i forandring. Filmen er et poetisk bilde av et punkt i livet der noe brast og veien til voksenlivet starter.

 

 

DOKUMENTARFILMER

Lykkejegerne regi: Runar Sørheim
Folkefiender ved produsent Kristoffer Vittersø, tilskudd 250 000 kroner

Kvifor er det greit for nokon å søke lykka, men ikkje for andre?
Lykkejegerne er ein stilistisk dokumentar som med eit humoristisk skråblikk ser på nordmenn i koloniar i Torrevieja og Gran Canaria som fordømmer flyktningar som kryssar Middelhavet for å «søke lykka». Dokumentaren setter ein absurd parallell mellom emigrasjonen av nordmenn, som søker lykka gjennom sol, billig alkohol og vanngymnastikk, og flyktningstraumen i Europa.

Jeg vil bo i mitt navn regi: Lars Erlend Tubaas Øymo
Indie Film ved August B. Hanssen, tilskudd 200 000

Jeg vil bo i mitt navn er et nært portrett av den anerkjente norske forfatteren Tomas Espedal. Espedal var en av de første eksponentene for den nye bølgen med selvbiografiske romaner i Norge på 1990-tallet, og han har vunnet en rekke priser for bøker som Imot Kunsten og Gå. Eller kunsten og leve et vilt og poetisk liv.

 

I denne søknadsrunden er det søkt om samlet prosjekttilskudd på 20.241.302 kroner til 70 prosjekter, og prosjektenes samlede totalbudsjett er 132.485.150 kroner. Vi har kunnet tildele 1.370.000 kroner.

Vår utfordring er at så mange av de prosjektene vi har mottatt er svært gode og burde hatt tilskudd. Det er ikke mulig med de begrensningene vi har. Viken filmsenter har et stort tilfang av søknader fra regionen og realiteten er at 9 av 10 søknader må gis avslag.

Vi er et regionalt filmsenter som også har et nasjonalt ansvar. Med betydelig festivaldeltakelse, stor distribusjon og høye publikumstall viser norsk film- og spillbransje at de leverer høy kvalitet. Vårt håp er at vi framover kan ha økte ressurser, slik at vi kan være med å løfte flere prosjekter til et høyt nivå.

Med utviklingstilskudd kan et regionalt filmsenter utgjøre en forskjell. Derfor har vi fra 2017 innført løpende behandling av søknader om tilskudd til utvikling av dokumentarfilm. I forkant av denne tildelingen er det gitt utviklingstilskudd til 7 dokumentarfilmprosjekter.

Utviklingstilskudd for spill er ikke tildelt i denne runden etter en samlet vurdering og tilråding av filmsenterets spillkonsulent.

 

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.