Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Nye tildelinger på 2,7 mill. 

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Ved styremøte i Viken filmsenter 23. oktober ble det vedtatt å gi produksjonstilskudd til seks kortfilmer og tre dokumentarfilmer samt utviklingstilskudd til ett spill. Samlet tildelingssum i denne runden er 2 207 500 kroner.

Viken filmsenter mottak 53 søknader i forkant av denne tildelingsrunden hvor 10 prosjekter er innvilget tilskudd. Totalt ble det søkt om tilskudd på i overkant av 12 millioner kroner til prosjekter med samlet budsjett på ca 90 millioner kroner.

Blant tilskuddene i denne tildelingsrunden finner vi tre animasjonsprosjekter. Et sosialt engasjement med flere ulike uttrykksformer speiler seg i de kommende filmene. Viken filmsenter går i denne runden inn i en tidlig fase av tre prosjekter vi har stor tro på. Det dreier seg om kortfilmene «Melting Men» av Thomas Balmbra og Camilla Størseths «Lufteturen«, i tillegg til dokumentaren «I begynnelsen var det kaos» av Julie Engaas.

Tildelingene i denne runden har over 50% andel kvinner i stabsfunksjoner og 60% av prosjektene har en kvinne som regissør.  Halvparten av tildelingsbeløpet går til prosjekter med en kvinne som regissør.

Det er i tillegg tildelt utviklingstilskudd på til sammen 450 000 kroner til 3 dokumentarer.
Utviklingstilskudd til dokumentar er en løpende ordning uten søknadsfrist.

Vedtakene er basert på en gjennomgang, vurdering og prioritering gjort av filmkonsulent Kalle Løchen.

 

Produksjon kortfilm

 

LUFTETUREN, regi: Camilla Størseth
Icecube Media AS ved produsent Camilla Størseth er tildelt 200 000 kroner.

Om prosjektet
Den morsomme og omsorgsfulle familiefaren, Johan, skjuler en mørk hemmelighet. Hunden, Lemmy, bærer synlige preg av at Johan ikke lenger tar seg tid til de lange lufteturene. I skogens mørke binder han hunden og går alene videre.

 

SATANS BARN, regi: Thea Hvistendahl
Frokost film AS ved produsent Andrea Ottmar er tildelt 87 500 kroner.

Om prosjektet
Louise (11) og Maria (11) møtes på kristenleir og utvikler et nært og intenst vennskap. De føler seg begge utenfor resten av samholdet: Louise blir uglesett som den pliktoppfyllende flinkisen, mens Maria ikke blir akseptert fordi hun er opprørsk og ikke har like stor tiltro til Gud som de andre. Sammen bygger Louise og Maria opp et hatbilde mot omverden.

 

APOKALYPSE NORD, regi: Jakob Rørvik
Ape & Bjørn AS ved produsent Henrik Hofstad og Ruben Thorkildsen er tildelt 200 000 kroner.

Om prosjektet
Oda (20) er samlet med sine privilegerte, jevngamle venner på foreldrenes drømmehytte et sted langs Norges kyst. Så bryter tredje verdenskrig ut. Mens resten av gjengen er overbevist om at alt vil ordne seg, har Oda et hemmelig ønske om at verden skal ta slutt. I den tiden som er igjen velger hun å dokumentere vennenes tanker om livene de har levd og hvordan de som en ung generasjon i «verdens lykkeligste land» kanskje kan evne å møte slutten.

Apokalypse Nord skal bli en mørk og morsom historie drevet fram av et springende formspråk og intens musikk. Filmens komponist er elektronikaprodusent og samtidskomponist André Bratten.

 

MELTING MEN, regi Thomas Simonsen Balmbra
Traum Toys Thomas S Balmbra ved produsent Jannik Dam Kehlet er tildelt 100 000 kroner.

Om prosjektet
Melting Men skal bli 3 minutter lang eksperimentelfilm om kroppslig forfall. En absurd body-horror apokalypse som er både morsom og frastøtende. Filmen tar form av en intens montasje som viser en mengde menneskekropper som smeltes sammen til en flytende, slim-aktig saus. Det visuelle uttrykket fokuserer på det sanselige og har som mål å gi publikum en sterk katartisk  opplevelse.

 

PROSJEKT 2017-2066 (arbeidstittel)
Ape & Bjørn AS er tildelt 200 000 kroner.

 

Produksjon dokumentar

Foto: SPOON av Laila Pakalnina

SPOON, regi: Laila Pakalnina
Mechanix film AS ved produsent Hege Dehli er tildelt 270 000

Om prosjektet
Menn kan bore veldig dypt, ned til der oljen er. Store grupper av kvalifiserte menn utstyrt med maskiner kan utvinne oljen og transportere den langt bort, til et sted hvor andre kvalifiserte menn kan forvandle den om til plast. Plastmateriale blir så tatt til en fabrikk, der andre kvinner og menn gjør den om til skjeer, disse vil så igjen bli transportert enda lenger, til alle slags spisesteder i verden, og der vil plastskjeene sannsynligvis være tilgjengelig helt gratis.

Og dette meningsfylte livet vil bare vare for et enkelt måltid….

Filmen undersøker dette samfunnet som investerer i skapelsen av en plastskje som så lett kan kastes.

 

FRIHETSPROSJEKTET, regi: Elsa Kvamme
Gaia Film AS ved produsent Therese Naustdal er tildelt 350 000 kroner

Om prosjektet
I 1967 skjedde det noe spesielt i norsk historie. Tre gymnasiaster tok initiativ  til å danne et fritt og demokratisk gymnas. Opprettelsen av Forsøksgymnaset vakte også internasjonal oppsikt, og inspirerte til etableringen av skoler i både Sverige, Danmark og Frankrike. Hvilken betydning skulle dette frihetsprosjektet få for noen av de som gikk der? Og hadde forsøksgym noe dagens skoler mangler?

 

I BEGYNNELSEN VAR DET KAOS, regi: Julie Engaas
True Fiction As ved produsent Cecilie Bjørnaraa er tildelt 350 000 kroner.

Om prosjektet
Jeg har jobbet som kunstner i 20 år og spør meg selv, er det verdt den påkjenningen jeg påfører meg selv og mine nærmeste å leve med en så usikker jobbsituasjon? Mellom nattevakter og telefoner til NAV prøver jeg å komme på en ny filmidé som det er mulig å finansiere.

 

KROPPEN MIN EIER JEG, regi: Marianne Müller
Bivrost film & tv AS ved produsent Trond Jacobsen er tildelt 250 000 kroner

Om prosjektet
Animert dokumentarserie for barn om seksualitet, grenser og seksuelle overgrep. Hva er et seksuelt overgrep? Og hva bør du gjøre hvis du opplever noe sånt? Denne serien tydeliggjør at barn aldri har skyld når overgrep skjer, og viser barn hva de kan gjøre hvis de opplever noe ulovlig. Norsk animert dokumentarserie for barn i 4 deler.

 

Utvikling dokumentar

Foto: «A Syrian Cell in Oslo» av Dalia AlKury

A SYRIAN CELL IN OSLO, regi: Dalia AlKury
Volt Film AS ved produsent Jonathan Borge Lie er tildelt 150 000 kroner.

Om prosjektet
Tre tidligere syriske fanger filmes av fjernstyrte kameraer i en simulert fengselscelle i Oslo for å dele sine minner fra Syria. Eksperimentet tar sikte på å finne det mest personlige og autentiske narrativet knyttet til deres overlevelse.  A Syrian Cell in Oslo er en film som undersøker kraften i historiene vi forteller oss selv og andre for å overleve og komme oss videre i livet.

 

TVILLINGSØSTRENE II, regi: Mona Friis Bertheussen
Moment film A/S ved produsent Mona Friis Bertheussen er tildelt 150 000 kroner.

Om prosjektet
Den prisbelønnede dokumentaren Tvillingsøstrene ble produsert i 2013. Den vant den prestisjefylte publikumsprisen på IDFA og er vist på tv-kanaler over hele verden. Jentene har nå blitt tenåringer, og båndet mellom dem blir stadig sterkere. Tvillingsøstrene II følger jentene i en stormfull tenåringstid. Hva skjer når de blir store nok til å ta grep om sin egen historie?

 

KVEN SI DOTTER ER DU?, regi: Astrid Aakra
Big Spoon Animation AS ved produsent Astrid Aakra og utøvende produsent Turid Rogne er tildelt 150 000 kroner.

Om prosjektet
En animert dokumentar om regissørens oppvekst med sin mor i et sneversynt bygdemiljø. En historie om kjærlighet som til slutt vinner over skam og forakt.

 

Utvikling spill

Foto: «The Fold – Ingression»

THE FOLD, regi: Stian Willums
Antagonist AS ved produsent Eirik Hanssen er tildelt 200 000 kroner.

Om prosjektet
«The Fold: Ingression» er Antagonists nye skrekkopplevelse, denne gangen med større fokus på gameplay og oppgaver, der progresjon oppnås gjennom utforskning, logisk tenkning og en god del mot.

Historien handler om en ung mann som har fått en noe mistenkelig ukesjobb ved en norsk stavkirke og stadig merkeligere ting skjer rundt ham. Spillet bygger rundt tre store ideologier; norsk kristendom, norrøn mytologi og inspirasjon fra Lovecraft-universet.»

 

Viken filmsenter har hittil i år tildelt ca. 8,5 mill.

Det er tildelt tilskudd til produksjon av kortfilm og dokumentarfilm på totalt ca. 4,3 mill. hittil i år. Dette fordeler seg på 21 prosjekter, der 11 av prosjektene har en kvinne som regissør, dvs. ca. 50%. Størrelsen på tilskuddene til disse 11 prosjektene utgjør ca. 66% av den totale summen tildelt.

Det er tildelt utviklingstilskudd til dokumentar og spill på totalt ca. 3,6 mill. hittil i år. Dette fordeler seg på 26 prosjekter, der 13 av prosjektene har en kvinne som regissør, dvs. 50%. Størrelsen på tilskuddene til disse 13 prosjektene er ca. 50% av den totalen summen tildelt.

Det er i tillegg tildelt Fordypningsstipend (en ordning som skal gi mulighet for fordypning og igangsetting av prosjekter, ofte i en tidlig fase) på totalt ca. 0,6 mill. hittil i år. Dette fordeler seg på 13 prosjekter, der 8 av prosjektene har en kvinne som søker, dvs. ca. 62%.. Størrelsen på stipendene til disse 8 prosjektene utgjør ca. 62% av den totale summen tildelt.

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.