Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Nytt fagseminar for 1st ADs 16. desember

NB! Artikkelen er flere år gammel!
En omlegging fra innspillingsleder til 1st Assistant Director (AD) innebærer strukturelle endringer for måten film og serier blir til på i Norge og Norden. Selv om oppgavene fortsatt er de samme, innebærer det at rollen flyttes fra å være nr 4 i produsentens linje, til å være nr 2 i regilinja. Hvordan fordeler vi nå ansvar, oppgaver og ressurser mellom ADs, regi og produksjonskontoret?

 

 

Filmforbundet inviterer til fagseminar torsdag 16. desember, kl. 09.00-16.00, på Filmens hus i Oslo for å sikre god dialog og økt kunnskap om omleggingen. 

– Det har vært helt avgjørende at Viken filmsenter på et tidlig tidspunkt inngikk en samarbeidsavtale med Norsk filmforbund om dette utviklingsarbeidet. Vi kaller det både et forprosjekt og et fagseminar, og det er jo fordi vi hele tiden utvikler og artikulerer taus kompetanse som finnes hos aktørene. Overgangen til 1st AD systemet har jo pågått en del år allerede, uten at det har blitt drøftet mellom aktørene i bransjen – eller gitt noen form for opplæring. Gjennom et tett samarbeid med faggruppen i norsk filmforbund har vi utviklet en oversikt over feltet og fått med oss Virke produsentforeningen, Den norske filmskolen, Filmkommisjonæren i Oslo og Norsk filminstitutt og kan dermed invitere bredt til en diskusjon av den utvidelsen som fagfunksjonen 1st ADs innebærer for hvordan film blir til på. Særlig viktig er det at arbeidsgiversiden er representert i disse drøftingene, og vi håper dette kan bli starten på et godt samarbeid rundt flere kursopplegg for faggrupper hvor det i dag ikke finnes utdanningstilbud. På sikt er jo dette noe vi ønsker at Den norske filmskolen vil utvikle gode tilbud for, men bransjeorganisasjonene er en naturlig pådriver for økt profesjonalisering og kapasitetsutvikling i bransjen, forteller Jostein Brå Oksavik i filmforbundet.

I følge Oksavik er innspillingsleder og 1st AD både arbeidsleder og produksjonens ansikt mot verden rundt filmsettet.  Å investere i etterutdanning og utvikling for denne fagfunksjonen vil derfor umulig bli feil, uavhengig om man velger å praktisere den kjente innspillingsleder rollen eller går over til 1st AD. Avhengig av størrelse og format, vil jo begge modeller komme til å fungere parallelt også fremover.

 

Les mer om kurset hos Filmskolen og meld deg på hos Filmforbundet

Kontaktperson

Sirin Eide

Fagansvarlig bransjehevende tiltak og talentutvikling
Telefon: +47 924 41 441
E-post: sirin@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.