Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Polske filmdager i Fredrikstad 2018

NB! Artikkelen er flere år gammel!

 I år arrangeres festivalen for femte gang. Det blir filmvisninger, møter med filmskapere, utstillinger, konsert, familieverksted og kunst i byrommet.

Festivalarrangementene holdes i Fredrikstad fra den 13. til den 21. oktober.

 

 

Frihet

Polske filmdager i Fredrikstad og Oslo ??er en årlig film- og kunstfestival som har promotering av den polske kulturen som formål. De formidler kunnskap om polsk kulturelt særpreg ved å vise frem mange sider ved forbindelser og kultursamarbeid mellom Polen, Norge og andre land. Festivalens hovedtema i 2018 er ?frihet ??i anledning av Polens 100-års jubileum som uavhengig nasjonalstat. Idealet om frihet i dens ulike dimensjoner og betydninger (historisk, samfunnsmessig, filosofisk, kunstnerisk, personlig) blir utgangspunktet for en rekke festivalarrangementer. Målet med dette er å gå utenom de stereotype betydningene av frihet, et begrep som særlig siden det 19. århundre i svært stor grad har påvirket polsk kultur. Hva betyr “frihet” og “ytringsfrihet” for det polske samfunnet og polsk diaspora, og for enkeltindividet i dag? Hvordan fornemmer man frihet i hjemlandet og i utlandet? Hva innebærer det å være fri for forfattere, poeter, gjendiktere, musikere, malere, regissører i dag? Ligger det polske idealet nærmest den norske eller franske forståelsen av frihet? Det er et sterkt ønske om at festivalen skal bli en arena for utdypet refleksjon, diskusjoner og samtaler rundt det polske idealet om frihet i dens ulike dimensjoner, og hvordan det har endret seg opp gjennom de siste 100 årene.

 

Filmvisninger på Fredrikstad kino finner sted den ?14. oktober og fortsetter ?20. ??og 21. oktober??. Med i programmet er en førpremiere til den uvanlige filmen “?Kald krig??” (2018) av Pawe? Pawlikowski, årets vinner av Gullpalmen i Cannes, noen eldre polske “filmperler” som Andrzej Wajdas “?Landskap etter krig??” (1970) og “?300 mil til himmelen??” (1989) av Maciej Dejczer. Den siste blir av mange polske ansett som kultfilm om flukt fra hjemlandet og leting etter friere og bedre liv. Sjekk ut hele programmet her!

 

SKYGGENES DAL

Hvert år fremhever filmdagene også et norsk-polsk samarbeid. I år er det filmen «Skyggenes dal» som Viken filmsenter bidro med tilskudd til i 2015  som er i fokus. “?Skyggenes dal??” (2017), er Jonas M. Gulbrandsen strålende spillefilmdebut. Regissøren er tidligere student ved den prestisjefylte filmskolen i Lodz, Polen.

 

 

 

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.