Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Sommeren er her – hvor står vi og hvor går veien videre?

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Mange er snart klare til å finne seg denne sommerens markjordbærsted. Første halvår av 2018 er snart bak oss og jeg tenkte å reflektere litt over hvor vi står og hvor vi går.

Mange har svart på en spørreundersøkelse vi sendte ut i mai. Vi er glade for svarene vi har fått inn, og de skal vi bruke for å kunne gjøre en enda bedre jobb for dere der ute. Svarene viser oss at vi har en region med tyngdepunkt i Oslo/Akershus – og det gir oss både muligheter og utfordringer. Oslo har vært med i filmsenteret ett og et halvt år nå og har en offensiv holdning til filmfeltet. Den nye festivalen Oslo Pix har vært arrangert to ganger allerede, og filmkommisjonær ble ansatt denne våren. En grundig utredning av filmfond vil skje til høsten. Oslo er tydelige overfor oss på at de ser disse satsingene helhetlig i et regionalt perspektiv, og det er jeg glad for. Det er selvsagt utfordringer med å dekke en så stor og aktiv region som Viken-regionen. Jeg vil derfor oppfordre de delene av bransjen som ikke tilhører det sentrale Oslo/Akershus-området om å komme med flere søknader og prosjekter. Vi har dessverre opplevd en nedgang i søknader fra disse. Det er én av flere årsaker til at vi er i gang med denne bransjeundersøkelsen. Etter sommeren skal vi supplere spørreundersøkelsen med samtaler med et representativt utvalg bransjeaktører.

 

Spørreundersøkelsen viser oss også at rundt 40% av de som har svart er kvinner. Det samsvarer godt med at rundt 40% av søknader vi får er fra kvinner. Vi har som uttalt satsing at fordeling av tilskudd skal være tilnærmet 50/50, og det praktiseres. Det henger tett sammen med de andre satsingsområdene rekruttering og mangfold. Vi er en sammensatt region på alle måter, og det skal vi speile så godt vi kan.

 

Kortfilmfestivalen i Grimstad hadde i årets norske kortfilmprogram et særlig høyt antall filmer som har tatt del i et utviklings- eller veiledningstiltak fra Viken filmsenter og Mediefabrikken. Det er veldig gledelig at gode utviklingsprosesser skaper resultater. Samtidig handler ikke rekruttering bare om utviklingsmuligheter for unge og nyutdannede. Jeg er også opptatt av hvordan vi kan bidra til at også de med erfaring kan utvikle sine idéer og prosjekter. En ordning som Fordypningsstipend er tenkt å ha en slik effekt. Også her trenger vi søknader fra hele regionen.

 

Mangfold er noe «alle» snakker om; vi også. Men hva skjer i praksis, hvordan får vi det til? Mangfold er i seg selv et begrep det er vanskelig å definere helt konkret; hvem og hva snakker vi om? Jeg tenker vi har mye å lære av å lytte til dere som er der ute, midt i utfordringene – og som sikkert kan oppleve at dere stanger mot systemer, kulturer og konvensjoner som oppleves lukkede. Det er også på dette området, som for kjønnsbalanse, en vekselvirkning mellom strukturer og kultur. Strukturer åpner seg ikke uten at mentalitet og holdninger endrer seg. Og omvendt – når vi ser at ting kan være på en annen måte, når perspektiver flytter på seg – da forandrer også tankemåtene seg. Håper jeg.

 

Vi får i det store og hele mange positive tilbakemeldinger, og det er vi takknemlige for. Litt kritikk vanker også, og det er sunt. Fra vårt lille tårn i Drammen ser vi ut på en region og bransje som har utrolig mye bra å by på.  Så hold fast i det gode arbeidet dere gjør – ta en velfortjent pause i sommer – og så går vi på igjen etter sommeren med nye krefter.

 

Foto: Bødvar Hole – Bransjedag på Oslo Pix. Ånund Austenå, daglig leder i Viken filmsenter i samtale med sytremedlem Unnur Sande.

 

Vi er tilgjengelig på kontoret fra og med mandag 6. august.

 

Sommerhilsen fra Ånund

Ånund Austenå

Daglig leder
Telefon: +47 482 07 617
E-post: aanund@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.