Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

SPOON til Karlovy Vary International Film Festival

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Lørdag 29. juni får SPOON verdenspremiere på den prestisjetunge Karlovy Vary International Film Festival i Tsjekkia. Festivalen er en av de eldste A-festivalene og dokumentarfilmen, samprodusert av Østfoldbaserte Mechanix Film ved produsent Hege Dehli, er i år nominert til Beste dokumentar i hovedkonkurransen.

 

Nominert til Beste dokumentar

Festivalen går av stabelen 28. juni – 6. juli. SPOON vises den 29. og 30. juni i konkurranse med 10 andre dokumentarfilmer (tre øst-europeiske, to kinesiske, en amerikansk, en nederlandsk, en italiensk og en islandsk).

Regissør Laila Pakalnina er en av de best ansette regissørene i Latvia og hadde nylig en stor retrospektiv visning med mange av sine dokumentar- og spillefilmer på Centre Georges Pompidou i Paris.

SPOON er en sort/hvitt dokumentarfilm på 66 minutter uten tale. Kjedelig vil noen kanskje tenke, men slett ikke. Vår tidligere filmkonsulent, Kalle Løchen, som i sin tid ga dokumentaren tilskudd fra Viken har sett en råklipp og omtaler dokumentaren som

«et visuelt essay som er aldeles mesterlig. SPOON er en kompromissløs formidling av et viktig samfunnsrelevant tema!»

 

Bildet er fra opptak på Mongstad i Norge. Fra venstre: den latviske fotografen Gints Berzins, co-produsent Hege Dehli og regissør Laila Pakalnina.

Prosjektomtale:

Menn kan bore veldig dypt, ned til der oljen er. Store grupper av kvalifiserte menn utstyrt med maskiner kan utvinne oljen og transportere den langt bort, til et sted hvor andre kvalifiserte menn kan forvandle den om til plast. Plastmateriale blir så tatt til en fabrikk, der andre kvinner og menn gjør den om til skjeer, disse vil så igjen bli transportert enda lenger, til alle slags spisesteder i verden, og der vil plastskjeene sannsynligvis være tilgjengelig helt gratis.

Og dette meningsfylte livet vil bare vare for et enkelt måltid….
Filmen undersøker dette samfunnet som investerer i skapelsen av en plastskje som så lett kan kastes.

 

Veien til Karlovy Vary

SPOON er samprodusert av Latvia, Norge og Litauen. Latviske Hargla Company er filmens hovedprodusent og det Østfoldbaserte selskapet Mechanix Film er dokumentarens norske samprodusent. Produsent Hege Delhi forteller at Paul René Roestad (daglig leder for Nordic/Docs festivalen i Fredrikstad) var årsaken til at hun selv og regissør Laila Pakalnina «fant» hverandre. Han matchet de nemlig sammen!

Samarbeidet startet i mars 2017. Den gang hadde filmen allerede tilskudd fra det lativske filmfond og av latviske statlige organer, samt det litauiske filmfondet. I Norge fikk filmen tilskudd fra både NFI, Vestnorsk Filmsenter og Viken Filmsenter.

Det ble gjort opptak over to perioder i Norge. Mechanix Film, i samarbeid med det lokale vestlandsbaserte produksjonsselskapet Corax, stod for alt forarbeidet, research, location og organisering av selve opptakene rundt og på Mongstad, og i Bergen. Lokal stab og lokalt utstyr ble hyrt inn for begge opptakene og både lydsjef og kameraassistent var norske. Den norske kreative staben ble i etterarbeidsfasen i tillegg styrket med den veletablerte norske komponist og lyddesigner, Malika Makouf Rasmussen.

Etter verdenspremieren i Karlovy Vary skal Mechanix Film og Hege Dehli fortsette lanseringsarbeidet med visninger på norske festivaler og på kunsterisk ambisiøse kinoer i Norge.

 

Vi gratulerer,  tvi, tvi i Karlovy Vary!  –  publikum vil etter alt å dømme aldri se på en plastikkskje på samme måte etter møtet med denne dokumentarfilmen.

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.