Logo – Viken Filmsenter
Tildelinger

Kunsten å være syndig (The art of sin)


Ahmed Umar på pyramide besøk i en viktig scene i dokumentarfilmen «Kunsten å være syndig». I filmopptak herfra diskuterer det hvem som med stolthet kan hevde retten til å være sudansk, skeiv eller ikke. Foto: Ibrahim Mursal

I dokumentaren Kunsten å være syndig gir regissør Ibrahim Mursal de som vil jobbe for et Sudan der mennesker kan forme sin egen identitet og framtid en stemme. Vi følger aktivisten, kunstneren og sannsynligvis verdens første åpne homofile sudaner Ahmed Umar.  Ahmed kommer fra en sterkt religiøs muslimsk familie rett utenfor Khartoum. Han kom til Norge som flyktning i 2008 og er nå bosatt i Oslo. I 2014 sto han frem som åpen homofil gjennom et facebook-innlegg som skapte stor oppmerksomhet i Sudan og Nord-Afrika.  Sudan er et av syv land i verden der homo-seksuell praksis straffes med døden.  Vi følger Ahmeds reise hjem til et land der han kan bli drept, i håp om å forenes med sin familie.

Regissør Ibrahim Mursal viser i dokumentaren hvordan skeive mennesker fra Nord-Afrika og Midtøsten må ta opp kampen med både egen familie og statsapparat. Filmen følger Ahmed kamp for å synliggjøre egen identitet gjennom kunstneriske uttrykk som skaper dialog og refleksjon. Filmen er nå i produksjon som en 50 minutter dokumentarfilm med mål om premiere i 2019.

Konsulentens vurdering
Samtalen mellom Ahmed og Ibrahim utforsker på en uredd måte et liberalt dilemma: hvordan kan verdier som religionsfrihet og seksuell frihet kombineres? I en tid med kulturell renhet både på venstre og høyresiden blir Ahmeds historie en hyllest til friheten og det profane.

Filmen gir oss nye visuelle rom til utforskingen av identitet og kampen mot både religiøs kontroll og kulturelle konvensjoner. Ahmed bruker seg selv og sin egen kropp for denne utforskingen, både håret og den selvsydde festdrakten med røtter i sudansk motstandskamp og norsk bunadskultur. Bildene fra Ahmeds frihetsprosjekt har i filmen sin egen dialog med den faren som hans hjemreise til Sudan representerer.

Om prosjektet
Tildelingstidspunkt:12. mars 2019
Tilskudd:350 000
Type:Dokumentar, Produksjon
Produksjonsselskap:Skagerak film AS
Produsent:Geir Bergersen
Regi:Ibrahim Mursal
Manus:Ibrahim Mursal
Foto:Kim Krohn Berle

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.