Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

730.000 I KUNSTNERSTIPEND

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken filmsenter har på oppdrag fra Kulturetaten i Oslo fordelt stipendmidler på film- og spillområdet fra Oslo kommunes krisepakke til kulturaktører. Vi mottok hele 150 søknader om kunstnerstipend. Maksimalt søknadsbeløp pr søker var 50.000 kroner. 15 søkere er nå tildelt kunstnerstipend på til sammen 730.000 kroner.

 

Sander Eriksen (lysmester), Ole-Petter Gustafson (lysass) og Mikkel Storm Glomstein på sett under innspillingen av Alva Heibergs korte liv. Foto: Thomas Lahr

Søknadene er gjennomgått og behandlet av produsent Nina Barbosa Blad og Sirin Eide, fagansvarlig for bransjehevende tiltak og talentutvikling ved filmsenteret.  Endelig innstilling ble gjort i samråd med daglig leder, Ånund Austenå.

Sirin Eide oppsummerer søknadsbehandlingen som krevende ettersom mengden søknader var overveldende, og kvaliteten gjennomgående svært høy.

– Utviklings- og finansieringsprosessene har for mange stoppet opp de siste månedene, og det er åpenbart et stort behov for ekstra økonomisk støtte. Vi har ønsket å bidra til hele spekteret av prosjekter og tildeler kunstnerstipend til alt fra utvikling av langfilm, dramaserie og kortfilm til animasjonsfilm og spill.

Flere av søkerne forteller ifølge Nina Barbosa Blad om hvordan perioden i «lockdown» førte til økt bevissthet om hva de ønsket med eget prosjekt.

– Mange av søkernes prosjekter ble lagt på is og det førte til at de fikk tid til å kjenne etter hva de virkelig ville jobbe med og utforske. At dette rommet til selvrefleksjon har vært viktig for å komme nærmere prosjekter som har en reell betydning for dem som skapere, tror vi er grunnen til at søknadsbunken var av så høy kvalitet.

Et eksempel på denne type prosjekt er Mikkel Storm Glomsteins spillefilm «Alva Heibergs korte liv».

 

Originalt og lekent fiksjonsunivers 

 

«Alva Heibergs korte liv» er en film om en ung kvinnes forsøk på å skjønne hvordan man bør leve i en tid der klimakrisen er akutt, og verden rakner. Det er også en film om fantasi, og mer generelle eksistensielle sider ved det å være menneske. Spillefilmen er delt inn i tre deler og Mikkel Storm Glomstein har allerede fått tilskudd fra filmsenteret til del 2 hvor klimaangsten er gitt en fantasifull innpakning under tittelen «Kjæledyrutryddelse med et smil».

På tross av temaets alvor, er spillefilmen et forsøk på å nærme seg tema på en fantasifull og leken måte, og ment som et slags oppspill til en terapeutisk, litt avvæpnende samtale om de psykologiske konsekvensene som allerede i dag følger av klimakrisen, skriver Mikkel i sin søknad.

 

Mikkel Storm Glomstein på sett med fotograf Alvilde Naterstad. Foto: Thomas Lahr

 

For å finansiere spillefilmen har Mikkel allerede startet en folkefinansieringskampanje. Klima er et sentralt tema både i filmen og i Mikkels liv. Filminnspillingen gjennomføres derfor så bærekraftig som mulig, og utslippsvennlige innspillingstips fra produksjonen vil deles på sosiale medier underveis i prosessen.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha mottatt kunstnerstipend! Det er både en liten anerkjennelse av prosjektet vårt, og noe som gir oss mer økonomisk armslag når vi går i opptak. Så det betyr mye, forteller Mikkel.

 

15 kunstnerstipend 

 

De 15 prosjektene som mottar kunstnerstipend er alle i forskjellige utviklingsstadier. Det er ingen klar fellesnevner annet enn at flere av prosjektene bygger på originale ideer med tydelige vinklinger og fortellerståsted.

Samlet sum for tildelingen er 730.000 kroner.

 

 • Amir Shaheen / Sult / 50.000 kroner
 • Astrid Alma Aakra / Kven si dotter er du? / 50.000 kroner
 • Birgitte Sigmundstad / En film om Y – blokka i regjeringskvartalet i Oslo / 50.000 kroner
 • Hisham Zaman / A Happy day / 50.000 kroner
 • Jorunn Myklebust Syversen / Patience / 50.000 kroner
 • Jørgen Færøy Flasnes / September / 50.000 kroner
 • Kerskers Film Jannicke S Jacobsen / Den nye vinen / 50.000 kroner
 • Mariken Halle / Dit det brenner / 50.000 kroner
 • Mikkel Storm Glomstein / Alva Heibergs korte liv / 50.000 kroner
 • Racha Helen Larsen / Broken flowers / 40.000 kroner
 • Ragnhild Nøst Bergem / Sammen / 50.000 kroner
 • Robin Ekeheien / Veien Hjem / 50.000 kroner
 • Robin Jensen / Vi trenger ingen asteroide / 40.000 kroner
 • Simon Nyhus / Hjemmefast / 50.000 kroner
 • Vanja Maria Kern Vestenfor / Farsen / 50.000 kroner

 

Oslo kommunes kunstnerstipend var forbeholdt film- og spillutviklere bosatt i Oslo. Vi jobber for å tilby lignende stipendordning for aktører bosatt i Viken. Følg med på vårt nyhetsbrev for oppdateringer.

Meld deg på nyhetsbrevet her!

 

Publisert 8. oktober 2020

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.