Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Uutnyttet finansieringsmulighet

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Indie Film er den eneste filmprodusenten som har mottatt tilskudd fra Kulturdepartementets gaveforsterkningsordning. 93 millioner ble delt ut i fjor, hvorav 38 millioner tilfalt kulturlivet i Viken-regionen.

– Jeg trodde det var flere filmskapere som hadde søkt, sier Carsten Aanonsen fra Indie Film, som mottok 140.000 NOK i ekstra tilskudd til produksjonene «Røverdatter» og «Munch i helvete», basert på de private tilskuddene fra Fritt Ord, Extrastiftelsen og Scheiblers Legat. Dette er jo en automatisk ordning, så den er jo veldig takknemlig og krever ikke noe vesentlig av søker, annet enn at man har mottatt (skal være på konto) privat finansiering på prosjektene sine.

 

Gaveforsterkningsordningen som Kulturdepartementet innførte i 2014 har som målsetting å styrke koblingen mellom private og offentlige midler i kulturlivet. Institusjoner og frie grupper kan søke om en forsterking av private tilskudd over 100.000 kroner, hvilket innebærer at private tilskudd automatisk matches med 25% offentlig støtte. Ordningen kommuniserer ikke særlig tydelig mot film- eller spillbransjen, og av tildelingene offentliggjort på Kulturdepartementets nettsider er Indie Film den eneste produsenten som har benyttet muligheten for ekstrafinansiering. Oslo 16 har også mottatt tilskudd til innkjøp av utstyr.

Aanonsen mener produsenter bør være mer fremoverlente og jobbe både mot nye finansiører og nye politiske insentiv: – Norsk dokumentar har jo faktisk oftere og oftere eksempler på at de kan tjene penger, f.eks gjennom kinodistribusjon, og ikke minst gjennom økt internasjonalt salg, så private kilder gir en interessant vekstmulighet for norsk dokumentarfinansiering fremover.

– I Norge går private midler stort sett til film som har større oppside enn dokumentar, som filmer støttet av markedsordningen hos NFI eller annen film med kommersiell tydelighet, ofte sjangerfilm. Dokumentar har mer ideelle formål og er derfor eventuelt støttet av de få stiftelser, legater og private fond som finnes i Norge, mindre av enkeltinvestorer. Her er det en annen praksis f.eks i USA hvor private investorer investerer i dokumentar som et aktuelt ideelt alternativ å plassere pengene. Er denne type investeringer gunstige rent skattemessig i Norge, ala donasjoner til ideelle organisasjoner vil det være et bra insentiv, sier Aanonsen.

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.