Logo – Viken Filmsenter
Kurs og aktiviteter

Viken DOK 2024

Utviklingsprogram for dokumentarfilmskapere tidlig i karrieren

Programmet er i gang, og det er derfor ikke mulig å søke om opptak nå.

Vi er glade for å lansere Viken DOK, et nytt utviklingsprogram for dokumentarfilmskapere tidlig i sin karriere. Programmet er utviklet for å støtte 4-6 prosjekter i utviklingsfase over en periode på 6 måneder.

HER ER ÅRETS DELTAKERE
 

Chenyan Pan har en bachelorgrad i TV og film fra Kina. Hun har tatt videre utdanning innen dokumentarfilm ved OsloMet. Hennes eksamensfilm «Størst av alt er maten» ble vist på Nordic/Docs dokumentarfilmfestival i Fredrikstad. I 2023 fikk Pan støtte fra Aspirantorordningen i Kulturdirektoratet, nå jobber hun hos produksjonsselskapet Ten Thousand Images under Aspirantorordningen. Pan har bodd i Norge i over 13 år, og hun er opptatt av kultur og kulturforskjeller. Hun mener at dokumentarfilm gjør livet bedre.

 

Eirik Fausko (27) fra Drammen har en bachelor i audiovisuell kommunikasjon fra Complutense universitetet i Madrid og en Master i mediepraksis fra Høgskolen i Volda. Han har i løpet av sin karriere jobbet som freelance fotograf, videograf og klipper. Han har også jobbet med forskjellige dokumentarer, blant annet en webdoc om et snøskred på Sunnmøre kalt «Korsen», og en arkivdokumentar om Vest-Sahara. Nå om dagen interesserer han seg for tematikk som ytringsfrihet, sosiale rettigheter og politisk ekstremisme.

 

Emily Louisa Millan Eide (31) er fra Ulsteinvik, har bachelorgrad i dokumentarregi og har jobbet flere år som kulturjournalist i NRK. Emily har samarbeidet tett med Erla Maria Hilstad Flyum (28) fra de studerte sammen ved den Norske TV-skolen på Høgskolen i Lillehammer. De ble uteksaminerte våren 2019 og har siden jobbet sammen. Tidligere dokumentarfilmer de har laget er «Livet har mange fargar» som ble vist på statskanalen og «Renessanseprinsen», som er co-produsert av NRK. «Renessanseprinsen» hadde sin verdenspremiere i konkurranseprogrammet til Nordisk Panorama høsten 2024, og blir å se på DR, YLE, SVT og den spansk/portugisiske strømmetjenesten Filmin i løpet av vinteren. Våren 2024 ble dokumentarfilmen nominert til Gullruten i kategoriene «beste dokumentar» og «beste originalmusikk». Gjengangeren i prosjektene deres er at de lager personportrett om sterke karakterer som skiller seg ut og går sin egen vei.

 

Iver Neset er en 26 år gammel filmskaper fra Oslo. Han lagde sin første dokumentar på videregående med Politisk Autokorrekt, en kort «videopamflett» om ytringsfrihet. Med stiftelsen Fritt Ord og nettavisen Subjekt i ryggen ga han ut oppfølgeren Politisk Autoimmun i 2021, som tok for seg den norske koronahåndteringen med et kritisk blikk. Iver jobber vanligvis med fiksjon, men føler ofte at dokumentarsjangeren gir han muligheten til å stille spørsmål mer direkte.

 

Maria B. Simonsen er 28 år, fra Bergen og bor i Oslo. Maria har co-regi med My Boonchuvong Walther på prosjektet de tar med seg inn i utviklingsprogrammet. Maria har siden hun ble uteksaminert fra Westerdals med en bachelor i Film og TV-produksjon, jobbet freelance som produsent, koordinator og prosjektleder både med fiksjon og dokumentar. Hun regisserte og produserte den poetiske dokumentaren “Vägen Hem” i 2020, som ble vist på blant annet Den Norske Dokumentarfilmfestivalen, Nordic Docs, Berlin Indie Film Festival og Indie Short Fest. My var kreativt ansvarlig og klipper for prosjektet. Maria har jobbet som prosjektleder for blant annet Kringle Film på flere kortere fiksjonsprosjekter, og koordinert og produsert en hel del kunstfilm, dokumentar og reklame. My er en multikulturell, visuelt poetisk fotograf og filmskaper med bachelor i film og tv fra Westerdals.

Mathias Drejer er en 25 år gammel filmskaper fra Stavanger, som nå er bosatt i Oslo. Han har bakgrunn i grafisk design, men hoppet av designstudiene i 2021 for å satse på å lage dokumentarfilm. I 2022-23 gikk han på European Film College hvor han lagde kortdokumentaren Our Mother Earth, som handler om hvordan det står til med den danske naturen. Naturen er hans største lidenskap og er en sentral tematikk i alle hans filmer. Denne lidenskapen har tatt form i et engasjement for naturvern. Ved å vise alt det fantastiske naturen har å by på og opplyse om problemene den står ovenfor i dag, håper han at de som ser filmene hans får et nærere forhold til naturen. For først da vil de forstå verdien av å beskytte den.

 

 

UTLYSNING:
Viken DOK – Utviklingsprogram for dokumentarfilmskapere tidlig i karrieren

 

 

 

Hva tilbyr Viken DOK?
Viken DOK tilbyr fellessamlinger kombinert med en-til-en veiledning, hvor fokuset er på å utvikle ditt prosjekt. Programmet er åpent for produksjoner rettet mot både norsk og internasjonalt publikum, og som er planlagt for distribusjon på ulike plattformer. Programmet vil tilpasses prosjektene som tas opp, og vi legger stor vekt på å være lydhøre for deltakernes innspill.

Målsetting:
Målet med programmeter å styrke innholdsskapernes forståelse av prosjektets kjerne og utvikle en tydelig stemme. Gjennom programmet vil deltakerne møte bransjeaktører for inspirasjon, kunnskapsdeling og nettverksbygging. Ved programmets slutt skal deltakerne ha ferdigstilt en pilot.

Programstruktur:
1. samling: 16. oktober – Konseptutvikling, form og metode
2. samling: 30. oktober – Dramaturgi og research
3. samling: 13. november – Finansiering og publikum
4. samling: Januar – Klipp
5. samling: Januar – Veien videre

Hvem kan søke?
Dokumentarfilmskapere som er tidlig i sin karriere og har bostedsadresse i Oslo, Akershus, Buskerud eller Østfold. Om prosjektet er tilknyttet produsent kan du nevne dette i søknaden.

Søknaden bør inneholde:
Motivasjon for å delta. (Fylles ut i skjema)
Lenke til visuelt materiale (Testfilming / teaser / råmaterialet) (Fylles ut i skjema)
Lenke til tidligere arbeid (Fylles ut i skjema)
Prosjektbeskrivelse på maks 2 sider, som inneholder (Lastes opp):
– Innholdsbeskrivelse
– Beskrivelse av målgruppe og forventede distribusjonsplattformer
– Fremdriftsplan (opptaksperiode, foreløpig ferdigstillingsdato)
CV (Lastes opp)

Alle søknader må leveres gjennom vår søknadsportal.

GÅ TIL SØKNADSPORTAL

Søknadsfrist: 3. september! Kl. 23:59

Vi ser frem til å motta din søknad og til å støtte nye, spennende dokumentarprosjekter!

 

Fagpersoner som bidrar inn i programmet:

 

Foto Ragnhild Nøst Bergem: Jonas Fagereng Jacobsen

Kontakt

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.