Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

VI GJØR EN FORSKJELL!

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken filmsenter er landets yngste filmsenter og i stor utvikling. Som allerede livlig 5-åring ble vi fra 2017 utvidet med Oslos inntreden som deleier av filmsenteret. Det er både spennende og krevende – vi er nå en omfangsrik region med stort mangfold og et bredt spekter av film- og spillbransje.I dette landskapet legger vi vekt på å skape gode møteplasser og nettverksmuligheter. Vår visjon er at vi vil løfte og foredle. Det skal vi strekke oss etter, og vi vil lytte til det dere som skal skape innholdet og prosjektene vil fortelle oss. Vi kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre en forskjell.

 

 

 

I første halvår arrangerte vi blant annet fagdager for naturfilm og foto, hackathon for VR-prosjekter og pitchekonkurranse på dokumentarfestivalen Nordic/ Docs i Fredrikstad. Utviklingsprogrammene Veier ut av Viken (for dokumentarprosjekter) og Viken PRO (for produsenter) ble satt i gang og nye skrivegrupper startet opp.

Som markering av at Oslo nå er med i Viken arrangerte vi i samarbeid med den nye festivalen Oslo Pix en bransjedag med fokus på Oslos nye satsing på film. Et utvalg av kortfilmer produsert med tilskudd fra oss gjennom senterets første 5 år ble vist i et eget spesialprogram under festivalen.

Vi var veldig stolte av at hele 14 filmer produsert med tilskudd fra Viken ble tatt ut til Kortfilmfestivalen, og ekstra stas var det at Gullstolen for beste dokumentar gikk til prosjektet 69 minutter av 86 dager!

Første halvår ble avrundet med introduksjon av en ny satsing for oss; fordypningsstipend. Vi håpte å treffe et behov og mottok ikke mindre enn 82 søknader! En ny søknadsfrist for dette stipendet i desember toppet dette med over 100 søknader.

Høsten startet med at Min søster vant Amanda for beste kortfilm, og Nowhere to hide vant for beste dokumentar. Begge filmene har mottatt tilskudd fra filmsenteret, og Nowhere to hide vant senere pris for beste dokumentar under Bergen internasjonale filmfestival. Der vant også No man is an Island pris for beste kortfilm!

Vikens årlige Bransjedøgn i Sandefjord hadde stor bredde i innhold. Fokuset var på fortellerkunst, blant annet tematisert for spillutvikling. Vi fikk til og med lydkunst demonstrert i svømmebassenget. Vi samlet over 60 bransjefolk, og vi fikk mye god respons i etterkant!

Utover høsten ble det i samarbeid med Mediefabrikken i Akershus arrangert visning av filmer produsert av deltakere på Viken Akademiet, i tillegg til utvalgte filmer med tilskudd fra Viken UNGs stipendordning. I samarbeid med E6 medieverksted i Fredrikstad inviterte vi til nettverkssamling for regionens arrangører av utviklingstiltak for unge.

På årets Kortfilmkonvent i Trondheim ble vår utvalgte representant til signaturpitchen også vinner av denne konkurransen! Den anerkjente dramaturgen Fernanda Rossi holdt i høst både foredrag og verksted for oss. Foredraget var stappfullt, og vi måtte dessverre avvise flere som stod på venteliste! I samarbeid med Film fra Sør ble det holdt en mesterklasse med den palestinske filmskaperen Annemarie Jacir.

Som en fin opptakt til 2018 ble det i desember annonsert at dokumentarfilmen Kayayo, regissert av Mari Bakke Riise og produsert av Integral film, er shortlistet til Oscar for korte dokumentarfilmer. Det er imponerende og inspirerende! Prosjektet mottok i en tidlig fase utviklingstilskudd fra Viken og nettopp utviklingstilskudd til dokumentar har vi i 2017 gitt løpende frister. Vi håper og tror at det kan imøtekomme regionens mange sterke dokumentarfilmskapere på en god måte.

Totalt i 2017 er det kommet inn 303 søknader om utvikling dokumentar, produksjon av dokumentar og kortfilm, og utvikling av interaktive produksjoner.

Vi har tildelt totalt 9 832 500 kroner, fordelt på produksjonstilskudd til 9 dokumentarer og 15 kortfilmer, og utviklingstilskudd til 5 spill og 24 dokumentarprosjekter.

Vi har som mål at gjenkjennelse og representasjon skal være tydelig i vårt arbeid, og da er reell kjønnsbalanse avgjørende. Tilskuddene i 2017 er fordelt på 57 % gitt til kvinner og 43 % gitt til menn, og det er vi veldig fornøyde med!

 

Nå er det snart juleferie, og vi ser frem i mot et nytt år fullt av nye prosjekter, nye samarbeid, spennende arrangementer og gode opplevelser sammen med dere!

 

Vi ønsker alle sammen en riktig god jul og et godt nytt år!

 

Ånund Austenå
Daglig leder Viken filmsenter

 

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.