Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Vi spør om mangfold

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken filmsenter fordeler offentlige midler til tilskudd og tiltak. Vi er portvoktere for hvem og hva som skal slippe til, og vi er stort sett majoritetsrepresentanter. Ja, vi ønsker mer mangfold, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Så hva gjør vi med det? 

 

Kulturdepartementet har foreslått en endring i den overordnede forskriften for oss som tilskuddsforvalter. Den tilføyer «mangfoldig» som et av målene som skal oppnås gjennom tilskuddene. Det er bra, og det åpner store og viktige spørsmål: Hvordan skal vi gjennomføre dette i praksis? Hvordan skal vi lese og vurdere søknadene vi får?

 

Norsk filminstitutt har laget en handlingsplan for inkludering og representativitet. Den identifiserer 9 kategorier det bør tas hensyn til. Hvordan dette skal omsettes til prioriteringskriterier vet vi ikke foreløpig. Vi begynner derfor for vår del med en bred og åpen tilnærming til dette; gjennom en form for egenmelding i søknadsskjemaet for  tilskudd til audiovisuelle verk og Viken UNG-stipendet.

 

Vi vil i søknadsskjemaet stille det enkle spørsmålet om dere selv mener prosjektet bidrar til mangfold i bransjen. Og vi ber dere forklare hvordan det bidrar. Inntil videre baserer vi oss på de kategoriene for mangfold som NFI har identifisert. Vi gjør denne endringen nå for å kunne videreutvikle oss og vårt arbeid. Vi tror det vil gi oss mer pålitelig bakgrunnsinformasjon og gi en retning til stegene videre.

 

Det kan virke som dette er veldig bredt og for løst definert. Det er vi enige i. Samtidig tror vi det er en nødvendig begynnelse på en dialog med dere som er søkere, og som på forskjellig vis er representanter for mangfold. Vi håper vi kan åpne for samtaler der vi sammen kan bidra til mer presise og meningsfulle avgrensninger. Vi tror ikke vi kan fikse dette alene, så vi trenger deres stemmer. Vi trenger også de presiseringene som vil komme fra filminstituttet og departementet.

Kontaktperson for innspill:

Ånund Austenå

Daglig leder
Telefon: +47 482 07 617
E-post: aanund@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.