Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

1,3 millioner kroner i kunstnerstipend til Oslo-aktører

NB! Artikkelen er flere år gammel!
Viken filmsenter har på oppdrag fra Kulturetaten i Oslo fordelt stipendmidler på film- og spillområdet. Vi mottok 63 søknader om kunstnerstipend til fristen 12. oktober. Maksimalt søknadsbeløp pr søker var 60.000 kroner. 24 søkere er nå tildelt kunstnerstipend på til sammen 1.341.500 kroner.

 

Brwa Vahabpour mottar kunstnerstipend til arbeidet med sjangerfilmen «Europa».

Utvelgelses-komitéen, som i denne runden har bestått av Ellen Lyse Einarsen,  Khalid Maimouni  og Sirin Eide fra filmsenteret, har følgende kommentar til tildelingsrunden:

– Søknadene til kunstnerstipendet var fokuserte, vel funderte og ga tydelig inntrykk av hva stipendbeløpet skulle brukes til. Midlene tildeles kvalifiserte kunstnere med klare ambisjoner for både stipendet og tilhørende prosjekter. Noen har behov for å kjøpe utstyr, andre skal utforske nye teknikker innenfor eget kunstnerskap, mens andre igjen skal skrive og utvikle konkrete fortellinger. Spennet i kunstnerisk uttrykk er spennende, og understrekes i mangfoldet i søkermassen, både i kjønn, alder og etnisitet.

Kunstnerstipend til «Europa»

Brwa Vahabpour har mottatt 60.000 kroner i kunstnerstipend til arbeidet med sjangerfilmen «Europa». Filmen handler om Akam som lever et komfortabelt og bekymringsfritt liv i Oslo. Når onkelen fra Kurdistan kommer på uanmeldt besøk, må Akam sørge for å praktisere kurdisk gjestfrihet og inviterer onkelen til å overnatte et par netter. Etter hvert som de lærer hverandre å kjenne, viser det seg at onkelen har kommet til landet på ulovlig vis – og har intensjoner om å bli værende. Akam blir nødt til å balansere mellom hans forhold til onkelen og de norske myndighetene, mens det sakte men sikkert kommer fram hvorfor onkelen reiste fra Kurdistan i utgangspunktet.

«Europa» er en dramakomedie og Vahabpour har allerede skrevet et førsteutkast av manus.

 

–Jeg har skrevet et førsteutkast av manus som jeg ønsker å videreutvikle. Samtidig som jeg skriver vil jeg starte castingprosessen og filme improøvelser og scener fra manus med mulige kandidater. Da dette forhåpentligvis blir min første spillefilm, ser jeg det som hensiktsmessig å bli kjent med filmens uttrykk og sjargong før innspilling, forteller Vahabpour.

 

Filmen skal ta opp komplekse spørsmål i forbindelse med identitet og tilhørighet på en engasjerende og humoristisk måte, og på samme tid gi rom for ettertanke.

 

–Jeg tror hovedkarakterens reise inn i det kurdiske miljøet i Norge er noe veldig mange «third culture kids» vil kjenne seg igjen i. Det at onkelen kommer inn i Akams liv uten forvarsel gjør også at Akam, som de fleste etniske nordmenn, går gjennom en læringsprosess som kan være opplysende for mange. Hvis man ser bort ifra de kulturelle og språklige detaljene, er dette et universelt drama om en familie som hjelper hverandre i nød.

 

24 kunstnerstipend

De 24 prosjektene som mottar kunstnerstipend er alle i forskjellige utviklingsstadier. Det er ingen klar fellesnevner annet enn at flere av prosjektene bygger på originale ideer med tydelige vinklinger og fortellerståsted.

Samlet sum for tildelingen er  1.341.500 kroner.

Guro Bruusgaard /IDA (arbeidstittel / 60.000 kroner
Helena Nielsen  /En gate i Oslo / 30.000 kroner
Ibrahim Mursal Warsame / Abdu / 60.000 kroner
Marin Håskjold / Dømt til ild og bål  / 60.000 kroner
Åsmund Hasli / Ping Pong Oslo / 60.000 kroner
Aslak Danbolt / Kortfilmen «Britt» (arbeidstittel) / 60.000 kroner
Brwa Vahabpour / Europa / 60.000 kroner
Paul Tunge / Invitasjon til selvransakelse / 60.000 kroner
Mirko Stopar / Et helvete uten like / 48.500 kroner
Frank Mosvold / Legenden om Magnus den Gode / 60.000 kroner
Line Hatland  /Løgnen / 60.000 kroner
Sille Storihle  / The Crit / 60.000 kroner
Ingrid Marie Røine / Bestefar sa han vil dø / 60.000 kroner
Jakob Rørvik / Kamera-utstyr / 20.000 kroner
Jan Dalchow  / The Fans / 60.000 kroner
Liv Joelle Barbosa Blad / Proxy / 60.000 kroner
Kirsti Grotmol / Karl og jeg / 60.000 kroner
Sabina Jacobsson / Dronninger / 60.000 kroner
Mariken Halle / Uteskolen, Filmbyrået Jack, Regissør + skuespillertreff / 60.000 kroner
Cecilie Semec Mikkelson / Fotografisk fordypning storformat og svart/hvitt / 43.000 kroner
Sigmund Guro Birgitte / Arkivstudier (arbeidstittel) / 60.000 kroner
Fabien Greenberg / Den andre siden / 60.000 kroner
Celine Engebrigtsen / Sitt stille / 60.000 kroner
Adel Khan Farooq / Fra regissør til produsent / 60.000 kroner

 

Kontakt

Sirin Eide

Fagansvarlig bransjehevende tiltak og talentutvikling
Telefon: +47 924 41 441
E-post: sirin@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.