Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Utviklingstilskudd på ½ million kroner til fire dokumentarer

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Det har blitt vurdert 12 søknader forut for denne tildelingen og nivået har nesten uten unntak vært svært høyt, forteller Vikens film-og spillkonsulent Jan Dalchow.

Viken filmsenter bidrar med disse tildelingene til to nye prosjekter; «Treneren» og «Karikaturtegneren fra Iran», mens de to andre titlene er prosjekter hvor filmsenteret allerede har bidratt med utviklingstilskudd.

Det er i forkant av denne tildelingen behandlet 12 utviklingssøknader, med et samlet søknadsbeløp på 1.621.592 kroner. Tildelingene er basert på en gjennomgang, vurdering og prioritering gjort av film- og spillkonsulent Jan Dalchow. Utviklingstilskuddene ble vedtatt 17. oktober 2018. Samlet tilskuddsbeløp til utvikling av dokumentar i denne tildelingen er på 530.000 kroner.

 

 

TRENEREN (arbeidstittel) av Cecilie Bjørnaraa
True Fiction as er tildelt 150.000 kroner ved produsent Cecilie Bjørnaraa

Om prosjektet
En historie om raske hester, girlpower og å styre med fast hånd.

Konsulentens vurdering
Målet til regissør og produsent Cecilie Bjørnaraa er å lage en forrykende bra karakterdrevet filmfortelling fra et miljø i Norge som ikke er beskrevet tidligere på film. Dette beviser hun allerede i det tidlige pilot-materialet, som er både visuelt intenst og tett på i sin observerende stil.

 

 KARIKATURTEGNEREN FRA IRAN av Øystein Frøyland
Puffin Film as er tildelt 130.000 kroner ved produsent Guro Hansebakken

Om prosjektet
For å vise verden de brutale forholdene i Iran, begynner 17 år gamle Yeganeh å tegne karikaturer mot det iranske regimet. Hun blir avslørt, og i frykt for moralpolitiet flykter hun til en liten bygd i Norge der hun legger sine egne drømmer til side for å ta kampen om å fri Iran og hjelpe sin egen familie som har fått sine liv satt på spill på grunn av Yeganehs karikaturer.

Konsulentens vurdering
Dette prosjektet vil gi et unikt innblikk i en ung kunstners drøm, utfoldelse og begrensninger, samtidig som hun tar oss inn i en historie preget av redsel, flukt, rettighetsbrudd og håp. Det blir en politisk kunstdokumentar, med spennende formspråk blant annet gjennom rekonstruering av opplevelser fra Iran som animasjonsfilm.

Teamet er unge, men har god faglig bakgrunn og har hatt vellykkede samarbeid tidligere. Guro Sollie Hansebakken har tidligere deltatt i vårt utviklingsprogram for produsenter; Viken PRO.

 

SÅNN ER JEG OG SÅNN ER DET (sesong 4) av Marianne Müller og Ilze Burkovska Jacobsen
Bivrost film & TV as ved produsent Trond Jacobsen er tildelt 150.000 kroner.

Om prosjektet
«Sånn er Jeg og Sånn er det» er en dokumentarserie for barn som portretterer barn med ulike funksjonsnedsettelser. Serien er om barn og for barn. Fellesskap og integrering er hovedtankene bak serien. Hver episode gir det å være litt annerledes en mestringsorientert og positiv identifikasjon. Samtidig er alvoret med. «Sånn er Jeg og Sånn er det» gir denne gruppen barn viktig oppmerksomhet, og serien har blitt en favoritt for mange barn i Norge.

Internasjonalt har denne dokumentarserien deltatt på mange festivaler, og vært nominert til blant annet «Prix Jeunesse International» og «Japan Prize». I sesong 4 inkluderes nye vinklinger på tema samtidig som den positive og mestringsorienterte grunnhistorien og tonen i serien beholdes.

Konsulentens vurdering
Nylig Emmy-nominerte Bivrost Film & TV har med tidligere sesonger av denne serien klart å engasjere publikum gjennom emosjonelle portretter som tydelig lar oss se personen bak funksjonsnedsettelsen. ”Sånn er Jeg og Sånn er det” har blitt en av barnas favorittserier. Det er all grunn til å tro at de også vil lykkes med sesong 4, som vil opprettholde fokuset på denne tematikken, og dermed gi et lengre liv og større gjennomslagskraft for hele serien som viktig holdningsskaper.

I sesong 4 vil det etterstrebes en enda høyere visuell og kunstnerisk kvalitet enn tidligere, og det ønskes å gå dypere inn i flere av hovedpersonenes relasjoner. I denne omgangen vil det settes fokus på historier om barn med kommunikasjonsutfordringer som tegnspråk og selektiv mutisme.

 

 

TENSION IN EUROPE av Jørgen Lorentzen

Integral film og litteratur as er tildelt 100.000 kroner ved produsent Jørgen Lorentzen

Om prosjektet
Et prosjekt som forteller om politiske spenninger i dagens Europa. Prosjektet er i kontinuerlig utvikling.

Konsulentvurderingen er ikke offentlig

 

Publisert 30. oktober 2018

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.