Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Kort dokumentar i fokus

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Den 22 oktober tildelte Viken filmsenter utviklingstilskudd til fire dokumentarer, på totalt 499.000 NOK, i en runde hvor ti søknader ble behandlet.

 

Hele tre av prosjektene planlegger å fortelle i det korte formatet: Kaare Storemyr gir oss et poetisk portrett fra den amerikanske landsbygda i Min far kom fra Norge. Nordic Screens gir fokus til barns engasjement og rolle i demokratiet i Barnas tale. Og Jannicke Systad Jacobsen forteller i Ambassaden historien om hvordan den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo gikk fra åpent kulturhus til byens best bevoktede bygg.

Film- og spillkonsulent Cecilie Stranger-Thorsen ser frem mot at disse svært ulike fortellingene realiseres. Hun sier også at det generelt er gledelig at mange arbeider i det korte formatet: – Flere digitale aktører på filmfeltet, som for eksempel Aftenposten og VGTV, har skapt nye muligheter for kortdokumentaren. Disse distribusjonsendringene kan kanskje også inspirere til å utvikle film på nye måter?

– På dokumentarfeltet ser vi nå eksempler på oppfølgere. Jon Haukelands «Krigere» bygger videre på suksessen til «Barneranerne» for noen år siden. Dette er en mulighet som ofte benyttes i karakterbaserte dokumentarer. Kanskje fins det også en mulighet for produsenter til å tenke på kortformatet som en måte å forlenge livsløpet til et prosjekt, hvor man får testet ut responsen hos distributører og publikum og hvor man kan fortelle i ulike formater underveis i prosjektet? Når man ikke fylle en tv-time, hvilke muligheter åpnes da for å finne alle de ulike formatene historien rommer, spør Cecilie.

– Nordic Screens prosjekt Barnas tale er også et godt eksempel på en produsent som arbeider aktivt med å etablere egne kanaler og merkevarer, i tillegg til å arbeide mot kringkastere og samarbeidspartnere på tradisjonelt vis. Denne «tredje veien» å bygge produksjoner og publikum på – i tillegg til tradisjonell finansiering og nye aktører – er det enn så lenge få produsenter som arbeider med.

I denne tildelingsrunden fikk også Hege Dehli tilskudd til dokumentaren World on fire, hvor Mechanix samarbeider med canadiske Clearwater om en dokumentar om klimakrisens konsekvenser for urbefolkningen i Norge og Canada.

– Hege Dehli beviser igjen at hun har etablert seg internasjonalt og har fått tillit til å inngå i internasjonale co-produksjoner, som både kan løfte enkeltprosjekter og bransjen regionalt, sier Cecilie.

 

Prosjektene som har mottatt tilskudd er:

Ambassaden av Jannike Systad Jacobsen
Medieoperatørene ved Ingvil Giske er tildelt 100.000 NOK

Barnas tale av Silje Sirnes Winge
Nordic Screens ved Stian Barnsnes-Simonsen er tildelt 99.000 NOK

Min far kom fra Norge av Kaare Storemyr
Færder film ved Kaare Storemyr er tildelt 150.000 NOK

World on fire av Hege Dehli
Mechanix film ved Hege Dehli er tildelt 150.000 NOK

 

Publisert 29. oktober 2019

Cecilie Stranger-Thorsen

Film-og spillkonsulent
Telefon: + 47 908 84 212
E-post: konsulent@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.