Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Langstrakt: – starten på noe større!

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Langstrakt er Viken filmsenters utviklingsprogram for lengre fiksjon. Programmet skulle i utgangspunktet gå over åtte måneder, men har strukket seg ut i tid på grunn av pandemien. Heldigvis kom de trygt i havn før hjemmekontor igjen var en realitet for mange.

 

 

–Det å utvikle en spillefilm eller TV-serie kan ofte være et veldig langt løp å begi seg ut på. En utviklingsprosess kan være krevende og et utviklingsprogram kan derfor være til stor hjelp, forteller Sirin Eide som er fagansvarlig for programmet i samarbeid med dramaturg og manusutvikler Tone Johnsen.

 

Fra idè til pitch

Første samling ble gjennomført i november 2020 på Jeløya, deretter var deltakerne gjennom to zoom-samlinger vinteren 2020 i tillegg til en fysisk samling i Tønsberg like før sommeren. Deltakerne har fått en-til en konsultasjoner underveis og rakk i høst å samles til et siste treff hvor prosjektene ble pitchet for et lite publikum.

Det er tidkrevende å utvikle historier og karakterer fra bunn av og programmet har gitt deltakerne rom til å la prosjektene modnes over tid.

– I Langstrakt har vi også hatt fokus på å forstå målgruppen prosjektet retter seg mot, i tillegg til å lage kreative rom der en god delingskultur kan oppstå. Selv om Viken filmsenter ikke gir tilskudd til langformat-prosjekter har vi valgt å sette i gang dette programmet fordi det er bransjebyggende. Programmet styrker deltakernes prosjekter fram mot realisering og er dermed starten på noe større, forteller Sirin Eide.

 

Følgende fem prosjekter har deltatt på Langstrakt:

GNIST  – EN SERIE OM LIVET FØR DØDEN 
av Birgitte Wegener og Astrid Urdal

To 12-åringer får tilværelsen snudd på hodet når de ved et uhell henter en engel til jorda.

Tiril (12) savner sin døde far, og sammen med bestevennen Markus (12) eksperimenterer hun med spiritisme. Plutselig står en underlig jente foran dem: Det er en forfjamset Liv. Tiril og Markus innser at de har hentet en engel til jorda, og at de må prøve å få henne hjem igjen. Men Liv har ingen planer om å reise tilbake…

–Vi har laget ferdig en pitch og er i gang med å pitche prosjektet i disse dager, og så håper vi på å kunne jobbe videre med det, forteller Astrid Urdal.

 

HVEM TROR VI AT VI ER
av Nina Bergstrøm

Tv-serien er et sivilisasjons kritisk underholdende spenningsdrama, med et skrått blikk og noe magisk realisme – om hvordan vi skaper vår verden avhenger av historiene vi forteller om oss selv. Litt som om et utopisk Handmaid’s Tale  befruktet av Almodovar.

I tv-serien viser arkeologen Barbro Jord at vestens folk i Europa, i førkristen tid, faktisk har levd i fred med hverandre og kloden, under tusentals år, som urfolk. Att grunnen til at menneskeheten er blitt så fremgangsrik er at vi er vennlige, empatiske og hjelpsomme. Barbro Jord oppdager også en profeti som sier at denne gamle naturtidsalderen skal komme tilbake til vesten. At Abrahams gud, de kristne og muslimenes, kommer til å forsvinne til himmels. Og at dette verdens paradigmet skal ledes av urfolk og kvinner.
Feministiske grupperinger sprer dette i sitt nettverk og budskapet når ut til etablert media og allmennheten.
Dette likes ikke av dem som sitter på makten og pengene i samfunnet. De vil ikke høre om profetier som kan sette griller i hodet på folk, og skape støy.
De prøver stoppe informasjonen og ødelegge profetien, historisk materiale. Men det får bare enda flere til å reagere og agere.
En bevegelse er i gang og verden er i endring. (Format: Tv-serie, 10 x 45 min. med mulighet for flere sesonger.)

–Veien videre er å skrive ferdig manuskriptet for hele serien, med multiple storylines, forteller Nina Bergstrøm.

 

PLATESJAPPA
av Sindre Bråthen Tjørswaag og Jørgen Hunstad

Platesjappa er én-sesongs seriefortelling i 30 minutters format, der vi blir kjent med Kjetil Varman (35), en kompromissløs kyniker som gjør det han kan for ikke å kjenne på en eneste følelse, på vei baklengs inn i voksenlivet. Vi møter ham i en tom leilighet etter at dama har gått fra han, og følger han gjennom den mildt sagt transformative dagen der han ender opp med å redde Kaja, en kløktig 15-åring med nulltoleranse for bullshit. Kjetil tar henne med til Egil (39), hans gamle bestevenn og et vandrende musikkleksikon med skjør stolthet og frynsete nerver, som også er innehaver av Breakdown – platesjappa hvor Kjetil jobber.

Herfra følger serien Kjetil og Kaja, dette usannsynlige radarparet, gjennom Oslos slitne bygårder, og deres mange møter med et vidt spekter forskjellige platesamlere, og menneskeskjebner. Vi følger dem i diskusjoner med hverandre, hvor Kjetils analoge verden og Kajas digitale liv ofte er en kilde til konflikt. Men hvem vet, kanskje går det an å få det beste fra begge verdener? Platesjappa er en serie om å bli voksen, uten å vite hvordan. Det er en serie om digital avhengighet, og en fortelling om å finne sin plass i en verden man ikke føler seg hjemme i. Hva skjer med et menneske som aldri har visst hvem det er, og hvor langt må det gå før et behov for forandring og forbedring tvinger seg frem?

–Det neste steget for oss blir å skrive ut pilotepisoden fra treatment til manus. Så følger et større arbeid med å jobbe ut seriens narrative linjer og dypere arbeid med karakterene. Vi håper å bevege oss ut mot produksjonsselskaper og mulige produsenter over nyttår, og drømmer om å kunne være klare til å gå i produksjon med serien i løpet av 2023, forteller Jørgen Hunstad.

 

SHITKIDS
av Johanne Helgeland og Rut Hermannsdottir

ELLA (15) bor på en barnevernsinstitusjon like utenfor Oslo. Det eneste hun ønsker seg er å flytte hjem igjen. Så får hun beskjed: moren hennes har bedt barnevernet om å ta over omsorgen for Ella permanent. Hun får aldri flytte hjem igjen. Ella stjeler legitimasjonen til av de unge ansatte på institusjonen og rømmer til Oslo i en stjålet bil med en gruppe andre barn. På et utested møter Ella den nysingle småbarnsfaren HENRIK (35), som blir betatt og tror at Ella er mye eldre. Ella, som er på rømmen, lar han tro det og blir med han hjem. Snart blir de kjærester og hun flytter inn. Hun blir fort tatt inn i varmen av Henriks familie og vellykka vennegjeng og løgnen vokser seg større og større.  Ella har fått alt hun noen gang har ønsket seg, men hvor lenge kan man late som om man er voksen når man bare er et barn?

SHITKIDS er et «coming-of-age» spenningsdrama, om og inspirert av barna som ingen ser og hjelperne som aldri gir seg. (Format: tv-serie / 6 X 45 m / 3 sesong konsept)

–Neste steg i prosjektet er å få gjort enda grundigere research. Utforming av storyline, og manus til en pilotepisode i samarbeid med dramataurg Tone Johnsen. Og søke midler til prøverom med regissør, skuespillere og fotograf. Målet er å fullføre en pitch-deck som kan brukes til å pitche til produsenter, og eller innkjøpere høsten 2022, forteller teamet bak.

 

TILBAKE DIT DU KOM FRA
av Maria Wiik og Frøydis Fossli Moe

26 år gamle Mariam lever sitt beste bohemliv i Oslo. En dag får hun en sjokkerende telefon som resulterer med at Mariam må dra tilbake til hjembygda. Der møter hun søsteren, Katrine, som hun har et svært komplisert forhold til. Hjemme møter hun også nabogutten Ask og bestevenninnen Siri. Den iskalde fronten mellom søsteren og bestevenninnene hadde tidligere oppstått da Mariam ikke bare forlot familien, men også vennene uten forvarsel etter farens død. Nå må Mariam konfrontere sine brukne forhold og komme over frykten av å møte seg selv i døren.

 

Et knippe uttalelser fra deltakerne på årets Langstrakt:

– For meg var Langstrakt et veldig raust og kjærkomment kreativt fristed, som samtidig hadde et tydelig fokus på prosjektene. Det har vært veldig inspirerende å få følge og hjelpe hverandre over en såpass lang periode, det har gjort prosjektene mye bedre og vi har blitt en sammensveiset gjeng. (Johanne Helgeland)

– Langstrakt er noe av det beste jeg har vært med på som et skapende menneske. Prosjektet har fått vokse i sitt eget tempo; møtt av kjærlighet, trygghet og viktige spørsmål. Og den inspirasjonen jeg har fått fra Viken filmsenter, samt de andre kreatørene er noe jeg aldri vil glemme. (Rut Hermannsdottir)

– Gjennomgående har det vært helt fantastisk å få delta i en så vakker og kreativ gruppe, full av skapere som brenner for sine prosjekt. Virkelig inspirerende å se hvordan andre har jobbet med sine prosjekter, både i mot- og medvind. Så er det jo veilederene våre som har utformet et helstøpt program, der vi sitter igjen med mange konkrete arbeidsverktøy og tekstoppgaver for videre utvikling av prosjektene. Måten de har latt oss spille på alle sanser, gjennom både analytiske og intuitive oppgaver har vært en fryd – og har åpnet mange nye punkter å utforske prosjektet vårt fra. Det har også vært ubeskrivelig for oss som uerfarne serieskapere å få tid med en konsulent – som utfordrer oss til å gå dypere i prosjektet og kan veilede i vår leting etter hva vi egentlig søker å fortelle her. Totalt sett må jeg si at vi syns opplegget har vært perfekt for oss, og vil stå som et tydelig “før og etter Langstrakt» i vårt prosjektveikart. (Jørgen Hunstad)

– Det å ha fått muligheten til å være med på langstrakt har vært en fantastisk unik lære opplevelse. Ikke bare har vi fått mulighet til sammen med dyktige mennesker i bransjen utvikle vår historie, men vi har lært sentrale elementer i det å skrive en historie fra en idé. Vi har ikke minst fått noen gode venner som har fulgt oss og motivert oss gjennom denne prosessen som har vært preget av opp og nedturer (slik det gjerne er når man jobber med et kreativt verk). Langstrakt har hjulpet oss nå det neste steget i historiefortelling og vi setter utrolig pris på denne muligheten. (Frøydis Fossli Moe)

 

Langstrakt programmet er gjennomført med støtte fra Kulturrådet.

Veiledere: Heidi Linde, Ulf Breistrand, Tone Johnsen og Sirin Eide fra Viken filmsenter.
Deltakere: Astrid Urdal, Birgitte Rustad Wegener, Frøydis Fossli Moe, Johanne Helgeland, Jørgen Hunstad, Maria Wiik, Nina Bergström, Rut Hermannsdottir og Sindre Bråthen Tjørswaag.

Sirin Eide

Fagansvarlig bransjehevende tiltak og talentutvikling
Telefon: +47 924 41 441
E-post: sirin@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.