Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Nye tilskudd på 2,5 millioner til 10 prosjekter

NB! Artikkelen er flere år gammel!

I årets siste ordinære tilskuddsrunde tildeler Viken filmsenter tilskudd til tre dokumentarer, fem kortfilmer og to spill.

Samlet produksjonstilskudd til dokumentar er i denne runden 800 000 kroner, mens produksjonstilskuddene til kortfilm er på totalt 1 400 000 kroner.
I tillegg tildeles det tilskudd til spillutvikling på 300 000 kroner.

-Det har vært fokus i det siste på den regionale bredden i tildelingene, og dette var et viktig tema på styremøtet der tredje tildelingsrunde ble gjennomgått og vedtatt. Vi registrerer med glede at vi i denne søknadsrunden har sett flere sterke søknader fra hele Viken-regionen; noe også tildelingene viser, sier daglig leder for filmsenteret, Ånund Austenå.

Det har blitt vurdert totalt 43 søknader i denne runden, 8 dokumentarproduksjoner, 31 kortfilmproduksjoner og 4 søknader om utvikling av spill. Samlet søkes det om tett opptil 13 millioner kroner. Tilskuddene ble vedtatt i styremøte 7. november 2018.

Vedtaket er basert på gjennomgang, vurdering og prioritering gjort av filmkonsulent Jan Dalchow og spillkonsulent Ellen Lyse Einarsen.

 

Fem kortfilmprosjekter mottar produksjonstilskudd i denne tildelingsrunden.

«Kuksvanen» av regissørene Jenny Baklund Heradstveit og Anna Ladegaard,

Kortfilmen «Kuksvanen», av regissørene Jenny Baklund Heradstveit og Anna Ladegaard, er i følge film- og spillkonsulent Jan Dalchow et friskt, sjeldent, morsomt, feministisk og spennende mockumentary- og multiplattformsprosjekt.

– Med den aktuelle tematikken i nytt format blir det en film som tar unge kvinners plass i samfunnet pa? kornet med en god dose selvironi. Og som blant annet utfordrende spør om #metoo egentlig har endret noe.

De to regissørene er forholdsvis ferske filmskapere, men har lovende potensial. Ladegaard har erfaring fra teaterbransjen både med regi og som skuespiller. Heradstveit har hovedsakelig jobbet og studert dokumentar-regi. Produsent Nina M. Barbosa Blad og Barbosa Film fikk Amanda for beste kortfilm i 2017. Nina Barbosa er også nylig valgt ut til NFIs og Talent Norges nye utviklingsprogram UP. Prosjektet er blant annet utviklet med hjelp av Viken filmsenters fordypningsstipend.

 

I denne tildelingsrunden finner vi også «Vi burde ha vært på film», et velskrevet og finstemt debutmanus av Tarjei Sandvik Moe, som også spiller hovedrollen. Tarjei hadde sitt store gjennombrudd i rollen som Isak i Skam. Dette blir et nært kammerspill mellom en ung norsk mann og en kompleks minoritetskvinne som ikke reduseres til en representant for kultur eller hudfarge forteller Dalchow. – At regissør Christopher Pahle går for en her og nå-film ved å gjøre den i en sammenhengende scene har jeg stor tro på at vil passe historien godt.

Christopher Pahle har mange produksjoner fra TV-underholdning og drama bak seg, både med manus og regi, og har blant annet mottatt Gullrutens fagpris. Dette vil bli Christopher Pahles debut innenfor kortfilmformatet. Vestfold-produsenten Kristoffer Sindre Vittersø har tidligere deltatt både på Viken Akademiet og Viken PRO.

«Iboende» av regissør Marius Myrmel

En annen kortfilm som får tilskudd i denne runden er «Iboende» av regissør Marius Myrmel. Med denne filmen vil regissør Marius Myrmel utforske de ubehagelige tankene og angsten en kan utvikle i frykt for hva en selv kan være i stand til a? gjøre. Han utfordrer seg selv til å gjøre en annerledes film enn det han har gjort før, en psykologisk thriller. Noe som gir han en super mulighet til å utvikle sitt gode talent ytterligere, sier Dalchow.

– I tidligere prosjekter har Myrmel vært veldig opptatt av en naturalisme, men i «Iboende» er det rom for å dra til med kraftige filmatiske grep.

Marius Myrmel har tidligere hatt regi på en rekke kortfilmer og fikk i 2016 Amanda for filmen «Frysninger». Produsent Mari Ellefsæter har arbeidet med Myrmel på flere prosjekter og produserer også hans film «A girl ?s night out». «Iboende» fikk utviklingstilskudd fra Viken Filmsenter i 2016.

 

Kortfilmen «Mor» er en realistisk og annerledes skildring av tabuet rusmisbrukeren og den medavhengige. Om hvordan man skal kunne forholde seg til et menneske som er på kanten av stupet. Hoppe med eller si hopp?

Gjennom Aslak Danbolts gripende manus blir Synnøve og Michelles virkelighet iscenesatt. Han balanserer godt det å kombinere det dokumentariske i deres relasjon med en dramatisert historie. Synnøve og Michelle har ikke tidligere erfaring med film, men spiller seg selv i scener tett på egne liv. De har jobbet frem og filmet improviserte scener sammen som tydelig viser at de fungerer godt foran kamera, de fremstår begge svært troverdig forteller Dalchow.

– Aslak Danbolt har lang erfaring med dokumentar og det føles både riktig og trygt at han benytter autentiske personer i denne kortfilmprosessen.  Aslak Danbolt og produsent Khalid Maimouni fremstår som et sterkt og spennende team som går egne veier.

Danbolt har bl.a. hatt regien på suksessen Petter Uteligger som i 2016 ble nominert til fem Gullruter, og vant for Beste Dokumentarserie og Publikumsprisen. Hans kortfilm «Last Base» fra 2014 ble vist pa? over hundre festivaler, inkludert Tribeca og Chicago, og har vunnet 20 internasjonale priser.

 

Kortfilmen «Amira» handler om den unge jenta Amira som får beskjed om at hun og familien skal deporteres.

-Å utforske et eventyr i Amiras ubevisste sinn for å trekke oppmerksomheten mot hva flyktningkrisen gjør med barn er både en viktig og god ide, sier Dalchow. Denne filmen skiller seg ut ved å gå løs på dilemmaet fra det unike perspektivet til et ubevisst barn.

Med sin brede erfaring som kreativ produsent er Annie Feldsott klar til å debutere som regissør. Hun deler regirollen med erfarne David B. Berget. De er begge utdannet med en Master of Fine Arts fra prestisjetunge American Film Institute. Davids tidligere kortfilmer er vist pa? filmfestivaler verden over, inkludert i sideprogrammet «Les Coups de coeur» pa? den 64 filmfestivalen i Cannes.  Regiduoen har lang arbeidserfaring sammen og kvaliteter som utfyller hverandre. Produksjonen ivaretas av Frederick P.N. Howard og Storm films.

 

Tre dokumentarprosjekter mottar produksjonstilskudd i denne tildelingsrunden.

Rania ved den avsperrede grensen mellom Hellas og Makedonia.
Foto: Anders Hammer

Regissør Anders Hammer er i gang med en oppfølger til den virale dokumentaren om den unge kvinnen Ranias dramatiske flukt som hittil har hatt over ni millioner visninger hos The Guardian. I oppfølgeren «Ranias flukt 2» skildrer Hammer hvordan det har gått med Rania de første årene som asylsøker i Europa.

-Filmen vil forhåpentligvis bidra til et bredere faktagrunnlag i den svært polariserte og emosjonelle debatten, sier film- og spillkonsulent Jan Dalchow.

 

Mechanix Films får tilskudd til co-produksjonen «The Rise and Fall of Bhutto», historien om Pakistans første demokratisk valgte statsminister, Zulfikar Ali Bhutto, som ble styrtet og henrettet av en amerikansk-støttet militærdiktator i 1979.

«The Rise And Fall Of Bhutto” holder svært høy standard og ble plukket opp av Østfold-produsenten Hege Dehli under Sunny Side of the Docs. Hun er nå samprodusent med hovedprodusenten Cresent Films, som er basert i London, og det tyske selskapet Gebrûder Beetz i Hamburg, forteller Dalchow.

 

Regissør Janne Lindgren debuterte som dokumentarfilmregissør med gullrutenominerte ”Fra barn til borger” og tildeles nå produksjonstilskudd til  dokumentaren «Kampen for Kampen» om det ikoniske og tradisjonsrike mannsorkesteret Kampen Janitsjarorkester. Viken Filmsenter har tidligere bidratt til utviklingen av dette prosjektet til Medieoperatørene ved produsent Mari Monrad Vistven.

 

Også i denne runden tildeler Viken filmsenter utviklingstilskudd til spill. Det veletablerte drammensbaserte selskapet Ravn Studio ved produsent Stine Wærn får tilskudd til nysatsingen «Teskjekjerringa». Det andre prosjektet som får tilskudd er «Draugen» fra spillselskapet Red Thread Games ved produsent Ragnar Tørnquist.

 

Produksjonstilskudd kortfilm

AMIRA, regi: Annie Feldsott og David Berget
Storm Films AS ved produsent Frederick P.N. Howard og David Berget er tildelt 350 000 kroner i produksjonstilskudd

Om prosjektet
Når Amira (10) og hennes familie får beskjed om at de skal bli deportert, forsvinner hun dypt inn i en mytologisk fantasiverden.
Etter at manusforfatter og regissør Annie Feldsott leste flere artikler om hvordan svært mange barneinnvandrere i Sverige forsvant inn i en koma-lignende tilstand, «uppgivenhetssyndrom», når de ble konfrontert med deportasjonen, ble hun svært berørt og skrev historien om Amira. National Geographic beskrev det slik: “They are like Snow White, they just fall away from the world.”

 

IBOENDE, regi: Marius Myrmel
Studio Regin AS ved produsent Mari Ellefsæter er tildelt 250 000 kroner i produksjonstilskudd.

Om prosjektet
Etter å ha kjørt på sin forlovede, og nesten drept ham, plantes en tvil i Maren.
Hva om det ikke var et uhell?
«Iboende» er en mørk psykologisk thriller som utforsker våre mørkeste tanker og frykten for en selv.

 

KUKSVANEN, regi: Jenny Baklund Heradstveit og Anna Ladegaard
Barbosa Film AS ved produsent Nina M. Barbosa Blad er tildelt 200 000 kroner i produksjonstilskudd.

Om prosjektet
Anna blir tatt i skrittet av en fremmed person på dansegulvet og tar sinne ut på Kuksvanen, som for henne er et symbol på normaliseringen av seksuell trakassering, og patriarkatets makt. Hun mener andre bør gjøre det samme, NÅ! Vi kommer tett på diskusjoner mellom unge mennesker om feminisme og trakassering, gjennom å følge Annas prosjekt som blir å erstatte Kuksvanen.

 

VI BURDE HA VÆRT PÅ FILM, regi: Christopher Pahle
Vittersø Media ved produsent Kristoffer Sindre Vittersø er tildelt 250 000 kroner i produksjonstilskudd.

Om prosjektet
«Vi burde ha vært på film» er en kortfilm om to personer som våkner opp i samme seng etter en natt på byen. Alvin (18) er en popstjerne som ikke husker en verdens ting. Latifa (26) drakk ikke kvelden før, og husker alt. Gjennom en morgen med fylleangst og kverulering får de utfordret både hverandre og seg selv. Kanskje har de mer felles enn de først tror.

 

MOR, regi: Aslak Danbolt
The End AS ved produsent Khalid Maimouni er tildelt 350 000 kroner i produksjonstilskudd.

Om prosjektet
Synnøve leter etter sin rusavhengige datter Michelle på julaften. En fiksjon/dokumentar-hybrid der ekte mennesker spiller versjoner av seg selv, i en historie som ligger nært opptil deres egne liv.

 

Produksjonstilskudd dokumentar

RANIAS FLUKT 2, regi: Anders Hammer
Hammertime as ved produsent Anders Hammer er tildelt 200 000 kroner i produksjonstilskudd.

Om prosjektet
I dokumentaren «Escape from Syria: Rania’s Odyssey» fulgte vi den unge kvinnen Ranias dramatiske flukt fra Syria til Østerrike. Den har hatt over ni millioner visninger hos avisen The Guardian, og vant blant annet The Webby Awards og One World Media Award for beste rapportering om flukt i 2018. I «Ranias flukt 2» skildres det hvordan det har gått med Rania de første årene som asylsøker i Europa.

THE RISE AND FALL OF BHUTTO, regi: Ziad Zafar
Mechanix Film AS ved produsent Hege Dehli er tildelt 300 000 kroner I produksjonstilskudd

Om prosjektet
Den til i dag ufortalte historien om Pakistans første demokratisk valgte statsminister Zulfikar Ali Bhutto, som ble styrtet og henrettet av en amerikansk-støttet militærdiktator i 1979. Bhutto var en ekstremt karismatisk leder som mobiliserte folkemengdene og tok makten under Pakistans første frie valg i 1970. Han ble hyllet som Messias av de fattige og ble støttet av folket fra alle hjørner av Pakistan. Men drømmen varte i under 10 år. Slutten ble dramatisk og endte med at Bhutto fikk et tau rundt halsen og ble hengt.

KAMPEN FOR KAMPEN, regi: Janne Lindgren
Medieoperatørene AS ved produsent Mari Monrad Vistven er tildelt 300 000 kroner i produksjonstilskudd.

Om prosjektet
Det ikoniske, tradisjonsrike og folkekjære Kampen Janitsjarorkester er ett av få rene mannsorkestere som finnes i Norge. Filmen Kampen for Kampen vil portrettere et maskulint og varmt mannsmiljø som kjemper for å bevare og videreutvikle orkesteret – kun for menn.

 

Spillutvikling

DRAUGEN av Red Thread Games AS
Red Thread Games AS ved produsent Ragnar Tørnquist er tildelt 150 000 kroner i utviklingstilskudd.

Om prosjektet
Draugen er en interaktiv psykologisk thriller satt til Nordvestlandets fjell og fjorder i året 1923.  Se trailer her

 

TESKJEKJERRINGA av Ravn Studio AS
Ravn Studio AS ved produsent Stine Wærn er tildelt 150 000 kroner i utviklingstilskudd.

Om prosjektet
Teskjekjerringa er en morsom og spektakulær historie om verdens minste superhelt. Hun kan brått krympe og bli så liten som en teskje. At hun er liten, kan snakke med dyr, og har omsorg for de som er annerledes, inviterer til humor, dramatikk og en moral som treffer barna.

 

Publisert 22. november 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.