Logo – Viken Filmsenter
Nyheter

Spill- og filmverksteder for unge i 2020

NB! Artikkelen er flere år gammel!

Viken filmsenter forvalter midler øremerket tiltak for barn og unge. Ca. 1 million kroner av disse midlene tildeles eksterne aktører via to årlige søknadsrunder. Vi mottok 19 søknader til fristen 15. november og tildelte 6. januar i år 614 000 NOK til 10 ulike tiltak for barn og unge i vår region. De fleste tiltakene skal gjennomføres i løpet av første halvår, men noen strekker seg over en lengre tidsperiode.

 

Neste søknadsfrist er 15. mai 2020!

 

 

Adel Khan Farooq er tildelt 100.000 NOK til verksteder for unge filmskapere på Søndre Nordstrand.

I samarbeid med Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH) skal det arrangeres filmverksteder annenhver helg, bortsett fra ferier og helligdager, over et helt år. Verkstedene ledes av filmskaper Adel Khan Farooq og skal løfte fram unge, ukjente talenter innen film i Oslo Syd. Verkstedene er for barn og unge fra 13 år og oppover. Målet er å bruke film som en kreativ prosess rundt de som deltar, deres behov og interesser. Medvirkning og egenutvikling vil stå i sentrum, mens profesjonelle filmskapere vil hjelpe deltakerne i prosessen framover mot små kortfilmer på ett til tre minutter. BUSH har teknisk utstyr for arbeid med både musikk, foto og film, samt egnede lokaler for redigeringsarbeid og visning av de ferdige filmene.

 

Storycamp er tildelt 50 000 NOK til fagseminar og utstillingsomvisning.

Videregående skoleklasser og 10. klasser ved ungdomsskolene i regionen inviteres til fagseminar og guidet omvisning i utstillingen i tilknytning til DOK-festivalen i Fredrikstad.

Storycamps program vil i 2020 tematisere propaganda og ytringsfrihet i Nord-Korea og USA, og inspirere ungdom til kritisk og kreativ bruk av foto- og film. Et sentralt spørsmål vil være hvordan foto- og video kan brukes til å forlede eller fordreie. Men kan det også ha en positiv effekt på et konkret nærmiljø? Fagseminaret holder høyt faglig nivå og arrangeres nå for fjerde gang av Storycamp. Foredragsholdere vil være Roger Turesson, en av hovedutstillerne på DOK-festivalen, og bilderedaktør i den nederlandske avisen de Volkskrant, Frank Schallmaier. Et eget undervisningsopplegg vil også utarbeides og gjøres tilgengelig for skolene.

 

Filmkollektivet Purple Dragons Collaborative Tales er tildelt 80 000 NOK til PurpleFilm.

Filmkollektivet har som uttalt mål at de skal bidra til et større mangfold når det gjelder historier og temaer som er viktige,  men ikke belyses godt nok ellers i samfunnet fordi de enten er tabubelagte, utilgjengelige eller marginaliserte og holder til på kulturhuset Sentralen i Oslo. PurpleFilm er et lavterskeltilbud til unge som ønsker å øve seg på å lage film. Verkstedene arrangeres månedlig i perioden januar-juni. Her kan unge få tilgang til profesjonelt utstyr, øve seg på nye roller i et filmcrew og lage korte filmer som kan brukes videre i oppbyggingen av en egen portefølje.

 

Purple Dragons Collaborative Tales er også tildelt 39 000 NOK til Purple48 som er et 48 timers filmverksted og filmkonkurranse.

Deltakerne blir satt i en gruppe på fem til syv personer. Sammen lager hver gruppe en film fra idé til ferdig klipp i løpet av 48 timer. Filmene skal være maksimum 6 minutter lange inkludert rulletekst. Tema oppgis ved oppstart. Kort tid etterpå arrangeres det premierevisning og en jury kårer vinnerfilmen som vises på et event i Oslo i etterkant. I fjor ble vinnerfilmen vist på Oslo Pix. Verkstedet finner sted i mars 2020.

 

Groruddalen Frie Filmere er tildelt 99 000 NOK til ulike tiltak for unge filmskapere i Groruddalen og Oslo Øst.

Midlene skal brukes til å videreføre og videreutvikle ulike filmverksteder i Bydel Stovner. Verksteder arrangeres i vinterferien, sommerferien og høstferien, i tillegg arrangeres egne kurs i lydopptak, lyssetting, skuespill og klipp. Filmverkstedene holdes på Verdenshuset Haugenstua og på Filial Deichmann på Stovner Senter. Det vil også arrangeres en sommerfilmskole for unge i Groruddalen med utgangspunkt i Verdenshuset på Haugenstua. Målet med sommerfilmskolen er å skape en arena for videre utvikling og vekst hos unge filmskapere fem mot selvstendighet og eget filmarbeid.

I samarbeid med The Raven ungdomsklubb på Romsås skal det også arbeides videre med web-tv som et fortellergrep, og som en metode for å bruke kamera som et verktøy for humor, overraskelse og ironi.

Groruddalen Frie Filmere er også tildelt 36 000 NOK til en utvidelse av et pilotprosjekt med Stovner Rockefabrikk om film og musikkverksted. Denne gangen involveres dansere fra dansegruppa The Planet.

 

E6 Østfold medieverksted er tildelt 50 000 NOK til spillutviklingsworkshop.

Workshopen arrangeres i samarbeid med Østfold kulturutvikling – UNG kultur og er åpen for unge fra hele Viken-regionen. Workshopen er et innføringskurs hvor målet er å gi grunnleggende kunnskap i hvordan man designer og programmerer et dataspill. På kurset benyttes programvaren GameMaker studio 2 som er en semi-profesjonell spillmotor godt egnet til utvikling av spill i 2D. Programmet gir brukerne muligheten til å lage et spill før de har lært seg å kode og lar deltakerne eksperimentere med ulike typer funksjonalitet. Deltagerne skal lære de grunnleggende ferdighetene som skal til for å utvikle et spill fra konsept til ferdig produkt, og det er et mål at de skal være med på å utvikle et eget spill i løpet av kursdagene. Workshopen utvikles for 12 deltakere i alderen 16- 20 år og går over fire dager.

 

Vestfold Frie Filmere er tildelt 65 000 NOK til tiltak for unge i Vestfold.

Kortfilmverkstedet «Vestfold på langs» skal binde sammen unge filmskapere fra Holmestrand til Larvik og lede frem til en eller flere kortfilmer. Innenfor dette kursutviklingsopplegget skal det gis korte kurs innen manusarbeid, skuespillerinstruksjon, filmfoto, lyssetting, lydopptak og produksjonsledelse. I samarbeid med Tønsberg og Færder bibliotek og Tønsberg og Færder kommune vil også Tønsberg Filmverksted arrangeres som en ukentlig aktivitet for unge i alderen 12-15 år på Kreatoriet på Tønsberg og Færder bibliotek.  I tillegg vil det arrangeres sommerfilmskole i Sandefjord, Larvik og Tønsberg for sjette år på rad.

 

Eva Fagerlie Sæthren er tildelt 50 000 NOK til animasjonskurs i digital 3-D animasjon.

Kurset krever ingen forkunnskaper og har som mål å utvikle en allerede eksisterende interesse for animasjon. I løpet av en uke i sommerferien skal deltakerne få innføring i programvaren Blender, med animasjon og modellering av enkle former. Animasjonskurs holder til i Landbrukskvartalet sentralt på Grønland i Oslo og har en profesjonell utstyrspark som de unge får benytte seg av underveis i kurset. De faste instruktørene i animasjon har lang erfaring med formidling av animasjon og kunst gjennom Den Kulturelle Skolesekken og andre undervisningsoppdrag helt opp til høyskolenivå. Alt som lages i løpet av uken skal ende i en utstilling og visning åpen for familie og venner.

 

Frie Filmere er tildelt 45 000 NOK til filmtiltak i Follo og Moss.

Filmgruppa Østfold Filmere skal arrangere et 8 ukers skrivekurs for unge filmskapere i Nordre-Østfold. Kurset skal i løpet av våren følges opp av et regikurs med skuespillere over tre helger. Målet er at dette skal skape grunnlag for en uavhengig ungdomsinitiert filmproduksjon sommeren 2020. For fjerde år på rad skal det også arrangeres en ukes sommerfilmskole på Biblioteket i Moss. I løpet av uken skal deltakerne utvikle en kortfilm fra ide til ferdig film, med mål om visning på SF kino Moss.

Kontaktperson

Linda Lothe

Ansvarlig kommunikasjon og bransjehevende tiltak
Telefon: +47 900 52 271
E-post: linda@vikenfilmsenter.no

Motta nyhetsbrev

Register deg, og hold deg oppdatert om siste nytt fra Viken filmsenter

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.